2024. április 25., csütörtök

Oxigéntermelő algapavilon tisztítja a levegőt Belgrádban – VIDEÓ

Egyfajta szerb találmányról, „vízfáról" számol be a Tanjug, melyet Belgrádban az Óváros képviselő-testülete előtt állítottak fel. A hír szerint a közösségi médiában rövid idő alatt elterjedt a nem szokványos levegőtisztító berendezés híre, melyhez Ana Brnabić kormányfő is hozzászólt, leszögezve, hogy ez csupán egy dolog, amit Szerbia a tisztább levegő érdekében tesz.

Szerbia legújabb fegyvere a légszennyezettség elleni harcban nem más, mint ez a „vízfa", azaz algákkal megtöltött bioreaktor, ami állítólag négyszázszor hatékonyabban dolgozza fel a széndioxidot, azaz tisztítja a levegőt a fánál. A képen látható bódészerű, Liquid3-ra keresztelt berendezés könnyen felállítható bárhol, és az ENSZ támogatásával készült, a szervezet egyik környezetvédelmi fejlesztési prorgramja keretében. Egyébként az első, melyet Szerbiában felállítottak.

Az oxigéntermelő algapavilon azonban nem ismeretlen a világban. Tavaly a magyarországi Miklósi Ádám algapavilonja például elnyerte az Inhabitat Biodesign első díját.

A WHO felmérése szerint a Föld lakosságának 92%-a él olyan helyen, ahol a levegő szennyezettsége túllépi az egészségügyi határértéket. A légszennyezés legalább olyan súlyos egészségügyi-környezeti probléma, mint a globális felmelegedés. Az emberi civilizáció által kibocsátott szén-dioxid közömbösítésében az óceánok és az erdők tudnának segíteni, a fák mennyisége azonban folyamatosan csökken az erdőirtás következtében. Az algák ugyanakkor a többi növényhez hasonlóan fotószintetizálnak, oxigént termelnek, a kilégzéssel keletkező széndioxidot pedig megkötik.

Az algapavilon belsejében egy „algaszökőkút" található, mely folyamatosan biztosítja a tiszta levegőt, hiszen az algák megállás nélkül oxigént termelnek. Az algapavilon tulajdonképpen olyan, mint egy „oxigén-bár", további előnyük pedig, hogy az algapavilonokat bárhol fel lehet állítani, üzemeltetésükhöz nem kell plusz energia, mivel az egész rendszer napelemmel működik.

Nyitókép: undp.org