2024. március 28., csütörtök

Kína jüannal fizetett a dollár helyett

A történelmi átutalás az energiapiac átalakulásához vezethet

Kínai jüanban törlesztette az adósságát a China National Offshore Oil Corporation a francia alapítású TotalEnergies olaj- és gázipari társaság felé. Először történt meg a modern kori történelemben, hogy a leszállított cseppfolyós gázért dollár helyett a vásárló országának pénznemében fizettek energiaforrásért – tudósít a nem szokványos átutalásról a B92, a tportal.hr információira hivatkozva.

(Fotó: Beta/AP)

(Fotó: Beta/AP)

Az Egyesült Arab Emírségekből ugyanis hozzávetőleg 65 ezer tonna cseppfolyós gázt importált Kína. A dolláralapú számlát azonban a megszokottól eltérően kínai jüanban tisztázták: ez a nemzetközi kereskedelem teljes átalakulásának jele lehet, hisz kitárja annak a lehetőségét, hogy a jövőben az energiaforrásokért különböző valutákban fizessenek egymásnak az olaj- és gázforgalmazók – utalt az átutalás történelmi jelentőségére a sanghaji árutőzsde egyik kiemelkedő szakértője. Hozzátette: az új fizetési mód kulcsfontosságú Kína számára, amely évek óta próbálja a jüant elfogadott fizetőeszközzé tenni annak érdekében, hogy minél jobban kiszorítsa a jelenlegi világpénzt, az amerikai dollárt. A nemzetközi elemzőket a legnagyobb kínai gázforgalmazó igazgatójának kijelentése is igazolta: nyilatkozataiban ugyanis rámutatott arra, hogy a China National Offshore Oil Corporation elkötelezett amellett, hogy korszerűsítse a hagyományos nemzetközi fizetési modelleket.

Kínában valósul meg egyébként a cseppfolyós gáz legnagyobb behozatala a világon. Tavaly 500 millió tonna nyers kőolajat és 100 millió tonna földgázt importált a közel-keleti állam: ebből a mennyiségből 64 tonnányi cseppfolyós gáz formájában érkezett az országba.

Nyitókép: (Fotó: Beta/AP)