2024. április 23., kedd

Szerbia támogatja a külhoni szerbeket

A Magyarországgal fenntartott kapcsolatok haszonélvezői a kisebbségek

A Szerb Országos Önkormányzat (SZOÖ) képviselőivel való beszélgetéssel fejezte be hivatalos budapesti látogatását Vladimir Orlić, a Szerbiai Képviselőház elnöke. A találkozón többek között részt vett Szutor Lászlóné Vera elnök, Rusz Igor Dusán elnökhelyettes, továbbá Rusz Boriszláv, a Szerb Fővárosi Önkormányzat elnöke és Ljubomir Aleksov, a szerb nemzetiség küldöttje és szóvivője a magyar Országgyűlésben.

A szerbiai parlament közleményének értelmében a magyarországi szerbek legfőbb képviseleti szervének tisztségviselői arról tájékoztatták a házelnököt, hogy az elmúlt években egyre jobbá vált a nemzetiségi önkormányzati szerv, illetve a magyarországi szerbek helyzete, és mára történelmi csúcson van. Magyarország viszonyulása a nemzetiségi közösségekhez példaértékű, tették hozzá.

– A magyar kormány következetesen támogatja a nemzetiségi közösségeket. A magyarországi szerbek számára tíz évvel ezelőtt az aranyévek jöttek el. Örvendetesnek tartjuk a Szerbia és a Magyarország közötti kiváló kapcsolatokat, ennek nemcsak mi, magyarországi szerbek, vagyunk a haszonélvezői, hanem a szerbiai magyarok is – fogalmaztak a közlemény szerint a Szerb Országos Önkormányzat képviselői.

A találkozón a Szerbiai Képviselőház küldöttségét tájékoztatták a szerb nemzeti identitás, azaz az anyanyelv, a kultúra és a hagyományok megőrzésének céljával foganatosított intézkedésekről. Vladimir Orlić az anyaország támogatásáról biztosította a SZOÖ képviselőit, akik közölték, hogy soha nem kaptak akkora támogatást Szerbiától, mint jelenleg.

Nyitókép: Szerbiai Képviselőház sajtószolgálata