2024. április 26., péntek

Kishegyes napja

Újratelepítése 254. évfordulóját ünnepelte Kishegyes – Linka B. Gabriella Kishegyes díszpolgára

Kettőszáz ötvennégy éve a tavasz első napjaival békésszentandrási telepesek érkeztek a mostani Kishegyes területére, hogy a török dúlás után benépesítsék ezt a vidéket. Kishegyes éppen ezért a tavasz első napjához legközelebb eső hétvégén ünnepli a falu napját, amelyet szombaton tartottak meg. Az ünneplésre több ok is volt, hiszen a falunapi műsorra a felújított színházteremben került sor, s az idén is méltó személyhez került a falu díszpolgári címe.

Kovács Hanna, a kishegyesi helyi közösség tanácsának elnöke arról beszélt az ünnep kapcsán a médiának, hogy a mostani műsor volt az első a rendbe tett színházteremben.

– 2021 szeptemberében kezdődtek meg a színház és a szövetkezeti otthon rekonstrukciós munkálatai. A munka időtartamát egy évre tervezték, de a tervezetthez képest kicsit kitolódott. A színházat március derekán már birtokba vehetjük. A mostani volt az első műsor, amelyet a felújított színházteremben megtarthattunk. Igaz, még vannak apróbb munkálatok, de funkcionálisan már használható. A projektum részét képezi a központi tér, amelynek az elkészültére még két hónapot kell várni. Amint minden elkészül, akkor megtölthetjük élettel a színháztermet, a művelődési otthont és az új teret – fogalmazott a tanácselnök, majd arról is szólt, hogy erre a beruházásra a magyar kormány támogatása nélkül nem lett volna lehetőség. A művelődési otthonban minden civil szervezet saját helyiséget kap, oda költözik a könyvtár és a közösség minden tevékenykedni vágyó tagja megtalálja a helyét.

Az idei évben Kishegyes díszpolgára Linka B. Gabriella, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke lett. A díjat munkája elismeréseként éli meg, mondta el a díjazott a médiának.

– A településtől kapott díszpolgári cím a munkám elismerése. Hosszú évek óta tevékenykedem a kishegyesi közösségben, különböző helyzetekben és különböző helyeken. S most úgy gondolták, hogy ebben a jeles évben érdemeltem ki ezt a megtiszteltetést. Ez a munka hihetetlen sok energiát emészt fel, de ha nem dolgozunk a közösségért, akkor az szétforgácsolódik, és elvesznek tehetségeink. Nekünk az a dolgunk, hogy összefogjuk és jó irányba vezessük őket. Azon vagyunk, hogy az itteni életnek legyen tartalmas jelene és jövője – fogalmazott az elnök, majd hozzáfűzte, hogy a falunapi műsoron megjelent rengeteg ember az igazi elismerése nemcsak az ő munkájának, hanem a művelődési egyesület munkájának is. Linka B. Gabriella kiemelte, hogy a művelődési egyesület az idén 70 éves, és ennek az időszaknak a jelentős részében három elnök irányította az egyesületet: Pecze József, dr. Szőke Anna és ő maga.

A falunapi műsor keretében felléptek a Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény néptáncosai, az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola szavalói, valamint a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szakosztályai, a Fokos zenekar közreműködésével. A falunapi program részeként vasárnap megtartották az I. Falunapi Birkózótornát. Erről lapunk sportrovatában olvashatnak bővebben.

Az íráshoz fotógaléria kapcsolódik, amely itt érhető el. 

Nyitókép: Látványos műsorban volt része a közönségnek (Fotó: Lakatos János)