2024. április 27., szombat

Az én szuperhősöm

Rajzpályázat gyerekeknek és fiataloknak

A Vajdasági Magyar Képregény Társaság első ízben hirdet rajpályázatot, amelynek Az én szuperhősöm a címe. Céljuk ezzel a képregények népszerűsítése a fiatalabb generációk körében. Patyerek Csaba, a társaság elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a pályázatra kreatív és fantáziadús alkotásokat várnak.

– A Vajdasági Magyar Képregény Társaság első ízben hirdeti meg Az én szuperhősöm elnevezésű képregény pályázatot, amit a kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesülettel közösen szervezzünk. A pályázatot gyermek és ifjúsági kategóriákban hirdettük meg, és a felhívásban az áll, hogy le kell rajzolni a kedvenc szuperhőst. Ez lehet egy már létező, más kötetekben megjelent, vagy lehet egy teljesen új hőst alkotni. Mindenkinek a kreativitására bízzuk, és bármilyen témakörben lehet szemezgetni. Azt sem szabtuk meg, hogy egyéni vagy csoportos pályamunkákról legyen szó, a lényeg, hogy a képzeletnek semmi se szabjon határt. Szeretnénk a gyerekekkel megismertetni a képregény műfaját, s talán ez a pályázat picit rávezeti őket, hogy a kezükbe vegyenek egy füzetet. A nyeremények ugyanis képregény csomagok lesznek, a korosztálynak megfelelő összeállításban – mondta el az elnök, majd arról is szólt, hogy a pályázat elsődleges célja a népszerűsítés. A képregényeket általánosságban is szeretnék népszerűsíteni, de különös hangsúlyt fektetnek a magyar alkotókra. A nyereménycsomagokban is lesznek olyan képregények, amelyek magyarországi alkotóktól származnak.

Patyerek arról is beszélt, hogy képregényekkel foglalkozó szervezetek gyakran próbálják ily módon népszerűsíteni a képregényt. A pályázat díjátadója egy képregény találkozó része lesz.

– Első körben azért választottuk ezt a lehetőséget, mert úgy gondoljuk, hogy ez az a korosztály, amelyet érdemes rávezetni, hogy ez egy jó dolog. Az olvasás talán még fogyaszthatóbb a képek segítségével, és ha rászoktak, akkor jöhetnek a komolyabb munkák, a nagyobb terjedelem. Minden alkalmat megragadunk, hogy népszerűsítsük képregény műfaját, ez az egyik első próbálkozásunk. Azt külön kiemelném, hogy a díjkiosztóra a II. Vajdasági Képregény Találkozón fog sor kerülni, április 29-én Bácsfeketehegyen. Ide várjuk a díjazottakat, hogy személyesen vegyék át a nyereményt, de közben neves előadók előadásaiba hallgathatnak bele és képregény börze is várja őket – számolt be az elnök.

Amint már említettük, a pályázatra gyermek és ifjúsági kategóriában lehet nevezni. A nevezési határidő április 15-e, mondta Patyerek.

– Gyermek kategóriában 6-tól 11 éves korig lehet jelentkezni, az ifjúsági kategóriában pedig 12-től 17 éves korig. Mindkét korosztályban három helyezést fogunk kiosztani, de emellett lesznek különböző különdíjak is, így mindenképpen megéri részt venni a pályázaton. Jelentkezni lehet postai úton, a pályaművet a Képregénypályázat, Fő utca 34., 24321 Kishegyes címre kell küldeni, vagy a kepregenytarsasag@gmail.com e-mail címre lehet eljuttatni elektronikus úton – számolt be az elnök.