2024. április 20., szombat

Visszalépés az oktatás terén

Kovács Elvira: Ukrajnának is tiszteletben kell tartani a nemzetközi kisebbségvédelmi szabályokat

Az egyik feltétele annak, hogy Ukrajna tárgyalásokat kezdhessen az európai uniós csatlakozása kapcsán az, hogy megfeleljen a nemzetközi kisebbségvédelmi szabályoknak. Erre való tekintettel az ukrán parlament 2️0️22 decemberében új nemzeti kisebbségi törvényt fogadott el. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének Monitoring Bizottsága az idén januárban döntést hozott arról, hogy felkérik a Velencei Bizottságot, vizsgálja meg az ukrán kisebbségi törvény nemzetközi kötelezettségeivel való összehangolását, mutatott rá Kovács Elvira, a köztársasági képviselőház alelnöke közösségi bejegyzésében.
Rámutatott, az Európa Tanács parlamenti közgyűlése Esélyegyenlőségi és Diszkrimináció-mentes Bizottságának kisebbségi jelentéstevőjeként Párizsban megtartott bizottsági ülésen pénteken hangsúlyozta, a nemzetiségek, valamint a nemzetiséghez tartozó egyének jogainak védelme kiemelt jelentőséggel bír. A nemzetközi alapelvek a nemzeti kisebbségek egyéni jogokon keresztül történő védelmét részesítik előnyben, ugyanakkor a kollektív védelem a közügyekben való részvételük biztosítását szolgáló eszköz.
– Bár Ukrajna nemzetközi jogi kötelezettsége konzultálni a nemzetiségek képviselőivel, a jogszabály megalkotása során nem vették figyelembe a kisebbségi szervezetek által korábban tett javaslatokat.
A 2️0️2️2️ végén elfogadott törvény visszalépésként értékelhető a korábbi szabályozáshoz képest, különösen az oktatáshoz való hozzáférés tekintetében – szögezte le Kovács Elvira.

Nyitókép: Kovács Elvira Facebook-oldala