2024. április 26., péntek

Színvonalas oktatást

Tartományi támogatás felsőoktatási intézményeknek

A Tartományi Felsőoktatási és Tudományos Kutatási Titkárság az idén is támogatja a felsőoktatási intézményeket. A vajdasági egyetemek és főiskolák épületeik fenntartására és felújítására, valamint felszerelések beszerzésére pályázhattak. A tartományi kormány dísztermében tegnap Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási titkár nyújtotta át a szerződéseket a felsőoktatási intézmények képviselőinek. A két pályázat keretösszege 24 millió dinár.

Zoran Milošević titkár a sikeresen pályázó felsőoktatási intézmények képviselőivel (Fotó: Tartományi kormány)

Zoran Milošević titkár a sikeresen pályázó felsőoktatási intézmények képviselőivel (Fotó: Tartományi kormány)

Ivanović Josip (Fotó: Dancsó Áron)

Ivanović Josip (Fotó: Dancsó Áron)

– A tartományi titkárság az idén két pályázatot írt ki a felsőoktatási intézmények támogatására. Az egyik az épületek felújítási és karbantartási munkálataira vonatkozik, a másik pedig az oktatás fejlesztését szolgáló eszközök beszerzésére, a kapacitások bővítésére. A tartományi titkárság mindig is azon munkálkodott, hogy javítsa az egyetemisták életszínvonalát. A vajdasági egyetemek és főiskolák mindenképpen színvonalas oktatást nyújtanak, ezért a tartományi titkárság a jövőben is támogatja a felsőoktatási intézményeket – fejtette ki Milošević.

Srđan Rončević, Az Újvidéki Egyetem Természettudományi-Matematikai Karának professzora elmondta, az intézmény az idén olyan szekrényekre pályázott, amelyekben a veszélyes és gyúlékony anyagokat tarthatja. Ezen a kiíráson 2,5 millió dináros támogatást nyertünk. A tartományi kormány segítsége mindenképpen sokat jelent – fogalmazott Rončević.

Ivanović Josip, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar megbízott dékánja elmondta, az intézmény 190 ezer dináros támogatást kapott.

– Ez nem nagy pénz, de minden dinárnak örülünk, az épületeket ugyanis karban kell tartani. Mi most takarítóberendezésekre pályáztunk. A tartományi kormány támogatása mindenképpen sokat jelent, az intézmény minden évben pályázik a felsőoktatási titkárság kiírásaira. A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar jelenleg azt nézi, hogy mik a lehetőségek a kétszakos tanárképzésre, mivel jelenleg a tanítók minden szaktantárgyat tanítanak. Ezért szükséges megfelelő szaktudást kapniuk annak érdekében, hogy jól végezzék a munkájukat, és hogy határozott munkaidőre felvegyék őket – fejtette ki a dékán.

Nyitókép: Zoran Milošević titkár a sikeresen pályázó felsőoktatási intézmények képviselőivel (Fotó: Tartományi kormány)