2024. április 20., szombat

Élő és éltető hagyományok

Kötetlen légkörben zajlott Doroszlón a Magvető-élőújság

Ötödik állomásához érkezett a Magvetőnek, a Magyar Szó mezőgazdasági mellékletének élőújság-sorozata. Hétfőn este Doroszlón, telt ház előtt mutatkozhatott be a Magyar Szó szerkesztősége. Az élőújság házigazdájaként Csernicsek József, a Móricz Zsigmond Művelődési Egyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, kiadványainkat Máriás Endre, a Magyar Szó főszerkesztő-helyettese és Varga Attila, a Magvető melléklet szerkesztője mutatta be a nagyszámú érdeklődő jelenlétében.

– Csaknem nyolcvan éve igyekszünk pontosan és hitelesen tájékoztatni, ez a mi legnagyobb értékünk – fogalmazott Máriás Endre főszerkesztő-helyettes, aki a napilap értékei mellett a hetente megjelenő mellékleteket is kiemelte. – A napilap mellett mindennap elkészítünk egy hetilapot is, ami nem túlzás, tekintve, hogy a Magyar Szóval az olvasó mindennap kézbe vehet egy mellékletet is. Ezek között mindenki találhat az érdeklődési körének megfelelő témát. Különös figyelemmel fordulunk a legfiatalabb korosztály felé, hiszen ők azok, akik talán 40-50 év múlva olvassák majd a lapot – fejtette ki Máriás Endre.

Napilapunkat Máriás Endre főszerkesztő-helyettes mutatta be (Ótos András felvétele)

Napilapunkat Máriás Endre főszerkesztő-helyettes mutatta be (Ótos András felvétele)

A Magyar Nemzeti Tanács képviseletében, egyben a Magyar Szó tudósítójaként vett részt az eseményen Lennert Móger Tímea. Az ő munkájának köszönhetően értesülhetnek lapunk olvasói Doroszló, illetve általában Nyugat-Bácska eseményeiről és történéseiről. Felszólalásában elmondta, a szórványban újságíróként tevékenykedni hivatás és küldetéstudat, a közösség nélkül pedig nem lehetne ezt véghezvinni.

– A Magyar Szó a kisebbségi újságírás tekintetében azt az irányvonalat követi, amelyet én is helyeslek, iránymutatónak tartok. A mindennapokban a közösségre támaszkodhatom leginkább, hisz képekkel és információkkal is gyakran segítik a munkámat, és büszke vagyok arra, hogy ilyen jól tudunk együttműködni – hangsúlyozta Lennert Móger Tímea, aki üdvözölte a Magyar Szó online kiadásának újításait, a Magyar Szó Extrát, és a Magyar Szó Taxit, mely rovatok lehetőséget adnak az események még színesebb bemutatására.

Sokan tettek fel kérdéseket a jelenlévő szakembereknek (Ótos András felvétele)

Sokan tettek fel kérdéseket a jelenlévő szakembereknek (Ótos András felvétele)

A folytatásban a Magvető melléklet szerkesztője, Varga Attila szólt az egybegyűltekhez. A kiadvány erényeként említette, hogy a helyi gazdákat sok esetben első kézből tájékoztatja a legfrissebb történésekről, újdonságokról, lehetőségekről. Felhívta a figyelmet a Magvető nyereményjátékára, és arra is, hogy az összegyűjtött szelvényeket április folyamán küldhetik be az olvasók.
Vendégeivel, Újvári Zsombor köztársasági parlamenti képviselővel, valamint Ótott Róberttel, a tartományi mezőgazdasági titkárság titkárhelyettesével beszélgetve járták körbe a gazdákat érintő aktuális témákat. Külön kitértek a jelenleg aktuális pályázati lehetőségekre, és az e-Agrar rendszerrel kapcsolatos tudnivalókra.

Ahogy az idő előrehaladtával az e-Agrar, vagyis az elektromos ügyintézésre való átállás mind szélesebb körben zajlik, a rendszerben előforduló buktatók is felmerülnek, így az est folyamán többen is éltek azzal a lehetőséggel, hogy a szakértőkhöz kérdést intézzenek a témában. A beszélgetéshez csatlakozott Pilin Endre falugazdász is.

Kiadványainkra sokan voltak kíváncsiak (Ótos András felvétele)

Kiadványainkra sokan voltak kíváncsiak (Ótos András felvétele)

A hétfő esti eseményen napilapunkat képviselte még Ótos András fotóriporter, Garbac Sarolta újságíró, az est műsorvezetője és Bágyi Sándor, a terjesztőosztály munkatársa.

Az élőújságot gazdag kultúrműsor tette hangulatosabbá, amelyben fellépett a helyi Móricz Zsigmond Művelődési Egyesület kis csoportja, továbbá Holló Olga, Glumicsity Lora és Kálóci Edvárd mondott egy-egy Petőfi verset. Glumicsity Leila fuvolajátékával kápráztatta el a közönséget, Dosztán László pedig megzenésített verseket adott elő.

Nyitókép: (Ótos András felvétele)