2024. április 27., szombat

Az íjászat mindenkinek a vérében van

A zentai Arcus Íjászklub csatlakozott az országos íjászszövetséghez, és indulhat az országos versenyeken is

A zentai íjászklub életében jelentős fejlődés történt, miután támogatók segítségével felújították klubhelyiségüket, valamint az év elején csatlakoztak az országos íjászszövetséghez, így az elkövetkezőkben a sportíjászaik indulhatnak az országos versenyeken is. A Szerbiai Harcosszövetség zentai szervezetének épületében lévő székhelyük felújítását az udvar rendbetételével kezdték. Ezt úgy rendezték be, hogy az edzéseik során nagyobb távolságra elhelyezett célpontokra is lőni tudjanak. Ezután következett a pincehelyiség rendbetétele – mesélte Nagy Zámbó Zsolt, az íjászklub alelnöke és egyik edzője. Elmondta: a munkálatokat ugyan a klub tagjai végezték el, de az ehhez szükséges anyagiakat támogatóikon keresztül sikerült biztosítaniuk.

A zentai íjászklub tagjai az elmúlt évben több versenyen vettek részt, köztük az Arcus által szervezett megmérettetésen is, valamint a Vajdasági Íjászszövetséggel karöltve egy közös programot indítottak el az olimpiai íjászat népszerűsítésére.

– A magyarországi kollégákkal közösen elindított képzés néhány klub támogatásával vette kezdetét, amit a Szerbiai Íjászszövetség is felkarolt – részletezte Nagy Zámbó Zsolt, majd hozzáfűzte, hogy egy általános képzési rendszeren keresztül ifjú sportíjászokat nevelnek ki. Az elmúlt évben Zentán is szerveztek ilyen jellegű képzést Banda Tibornak, a magyar íjászválogatott egykori csapatkapitányának, a Szeged Íjászegyesület vezetőjének irányításával.

– Természetesen az olimpiai íjászattal párhuzamosan tradicionális íjászattal is foglalkozunk. Az elmúlt évben Vajdaságban több bemutatót is rendeztünk az íjászat népszerűsítésére, amelyet óriási érdeklődés övez. Ugyanazt vettem észre a bemutatók résztvevőin, mint amit magamon is megtapasztaltam az íjat először a kezembe véve: az íjászat mindenkinek a vérében van – jegyezte meg az edző, akik elmondta, a bemutatókat követően több településről is felkérték őket, hogy alapítsák meg a zentai íjászklub helyi tagozatát. – Mivel a klubban mindössze ketten vezetjük az edzéseket, Sándor Krisztián és én, ezért ezek eléggé lefoglalnak minket. Hétvégenként pedig jórészt versenyeken vagy bemutatókon veszünk részt, ezért egyelőre nem tudunk eleget tenni ezeknek a kéréseknek – nyilatkozta Nagy Zámbó Zsolt, de azért hozzáfűzte, hogy szívesen segítenek abban, hogy egy-egy helyi szervezet elindítsa az edzéseket.

Az íjászedző rámutatott, hogy a gyermekeknek kilencéves koruktól ajánlott, hogy elkezdjenek foglalkozni ezzel a sportággal, amelyben nincs felső korhatár a kezdőknek. Sokan vélekednek úgy, hogy az íjászathoz elengedhetetlen a fizikai erő. Nagy Zámbó Zsolt szerint azonban magának az íjnak a felhúzása korántsem az egyén fizikai erejétől függ, hanem elsősorban a megfelelő technika elsajátításától. Bár azt megjegyezte, hogy az íjászat kapcsán kevés szó esik arról, hogy ez egy fehérgalléros sport, vagyis a sportág űzéséhez szükséges felszerelés beszerzéséhez mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni. Hiszen a legolcsóbb vessző is 6-700 dinárba kerül. Viszont kiemelte, hogy az érdeklődők a zentai íjászklubban is kipróbálhatják az íjászatot, amennyiben megtetszik nekik a sportág, és szeretnének vele foglalkozni, akkor Magyarország és Szerbia nagyvárosaiban komolyabb felszerelést is be tudnak szerezni. Nagy Zámbó Zsolt elmondta, hogy jelenleg egyebek között azon fáradoznak, hogy az íjászat is bekerüljön a munkássport-olimpia versenyszámai közé.

Nyitókép: A klub két fiatal íjásza az edzésen