2024. április 20., szombat

Június 11-én előrehozott parlamenti választások lesznek Montenegróban

Június 11-re írta ki a montenegrói előrehozott parlamenti választást Milo Đukanović államfő pénteken.

A montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) internetes oldalának a beszámolója szerint Milo Đukanović az előrehozott választás kiírásáról szóló sajtótájékoztatón közölte: azok a politikai vezetők, akik azt állították, hogy megvan a szükséges támogatottságuk, nem jelentek meg az egyeztetéseken. „Ezért ma – ahogyan eddig is – meg vagyok győződve arról, hogy a legjobb megoldás a parlament megbízatási idejének a lerövidítése, és előrehozott választások kiírása" – húzta alá.
A montenegrói elnök egy nappal korábban elnöki rendelettel oszlatta fel az ország képviselőházát.
A parlament feloszlatása előtt, csütörtök éjfélkor lejárt az a 90 napos határidő, amelyet Miodrag Lekić miniszterelnök-jelölt kapott arra, hogy új kormányt alakítson, de a politikus néhány nappal ezelőtt közölte a parlamenti pártok vezetőivel, hogy nincs meg a szükséges támogatottsága, így nem tud kormányt alakítani.
Montenegrónak tavaly augusztus óta ügyvivő kormánya van, miután a Dritan Abazović vezette kabinet megbukott egy parlamenti bizalmi szavazáson.
Milo Đukanović államfő és a parlament többször is vitába keveredett az új kormány megalakítását illetően, arról is lehetett hallani, hogy a köztársasági elnök rendelettel oszlatná fel a képviselőházat, amire a honatyák úgy reagáltak, hogy szűkítették az elnök jogköreit.
Montenegróban vasárnap tartanak elnökválasztást, ezért a hivatalban lévő államfőnek még jogában állt előrehozott választást kiírni a kialakult helyzet miatt.

Nyitókép: Milo Đukanović (Fotó: Reuters)

Nyitókép: Milo Đukanović (Fotó: Reuters)