2024. április 25., csütörtök

Barátkozás a nemzeti ünnep jegyében

Óbecsére látogattak a szegedi Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola diákjai

A Rákóczi Szövetség Diákutaztatási Programjának keretében tegnap Óbecsére látogatott a szegedi Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola ötven tanulója és kísérőtanára. A vendégeket az Óbecsei Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola pedagógusai és diákjai fogadták. A diákok az 1848–49-es magyar szabadságharc és forradalom tiszteletére megkoszorúzták Petőfi Sándor szobrát Alsóvároson, valamint egy közös, alkalmi műsorral is készültek.

– A megemlékezés témája nemcsak a szabadságharc, hanem Petőfi születésének 200. évfordulója is. A rendezvényre olyan Petőfi-verseket válogattunk, amelyeket minden középiskolás kedvel, és amelyek kötődnek a szabadságharchoz. A koszorúzási ünnepségen a helyi Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói is csatlakoztak hozzánk, ennek nagyon örülünk, hiszen mindig szép számban folytatják tanulmányaikat éppen a mi iskolánkban is. A barátkozás szellemében a tanárok megosztották egymással a tapasztalataikat. Nagyon szívesen veszünk részt a Rákóczi Szövetség különböző pályázatain, a diákutaztatás mindig a szívügyünk. A diákok gyakran először lépik át az országhatárt egy-egy ilyen diákutaztatási programnak köszönhetően – mondta Nagy Cigura Mónika, az óbecsei középiskola magyar nyelv és irodalom tanára.

A szegedi vendégek a délutáni órákban Újvidékre is ellátogattak, ahol megtekintették a város nevezetességeit. A tanulók közül többen most jártak először Vajdaságban.

– Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy itt lehetünk Óbecsén. Voltam már hasonló kirándulásokon, viszont Szerbiában, Vajdaságban, Óbecsén még nem jártam. Nagyon jó a hangulat, sok új emberrel találkoztunk. Nagyon örülök annak, hogy új barátokat szerezhetek – mondta Szilágyi Ruben, a szegedi iskola tanulója.

Az óbecsei diákok is élvezték a közös programot.

– Új embereket ismerünk meg, új barátságok alakulnak ki. Voltam már hasonló programon Szegeden, arról az utazásról sok szép emlékem maradt – mesélte Pekár Diana, az Óbecsei Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola második osztályos tanulója.

Az idén 147 Kárpát-medencei középiskola mintegy 6500 diákja vesz részt a Rákóczi Szövetség Diákutaztatási Programjában, amely nagyon közkedvelt a vajdasági középiskolások körében is. A pályázat a hagyományoknak megfelelően lehetőséget teremt arra, hogy az utazó, középiskolás csoport a Kárpát-medencében legalább egy határt átlépjen és egy másik iskolával közös programot szervezzen a nemzeti ünnephez kapcsolódóan.

Nyitókép: Közös alkalmi műsor a Petőfi-szobornál (Kancsár Izabella felvétele)