2024. április 26., péntek

Helyünk a változó világban

Közéleti estet tartottak az óbecsei Than Emlékházban

A háborúról és a békéről, valamint magyarságot is érintő, befolyásoló, foglalkoztató aktuális témákról is beszélgettek azon a közéleti esten, amelyet pénteken tartottak meg Óbecsén a Than Emlékházban. A Helyünk a változó világban nevet viselő rendezvény vendégei Dezse Balázs, Dezse-Zelenka Dóri, Huth Gergely és Szabó Gergő, a PestiSrácok.hu munkatársai voltak, szervezője pedig a Vajdasági Magyar Szövetség óbecsei helyi szervezete.

– A PestiSrácok.hu egy konzervatív értékeket hordozó, több mint tízéves internetes oldal. Értelemszerűen a politika a legfontosabb terület, bár a kultúrával, sporttal és sok minden mással is foglalkozunk. Nagy hangsúlyt fektetünk a Kárpát-medencei összmagyarság kérdéseire, kifejezetten szoros kapcsolatot ápolunk nemzettársainkkal. Budapesten a délvidéki példát, mint jó példát emlegetik: immár köztudott, hogy a jószomszédságot ápoló politika sokat segíthet a helyi magyarságnak. Nagyon érdekes e téren az, hogy egyáltalán hogyan jöhetett létre egy ilyen politikai együttgondolkodás a belgrádi és a budapesti kormány között. Nyilván ez az a különleges helyzet, hogy Belgrád is és Budapest is fenntartásokkal kezeli a mostani háborús helyzetet. Pontosan tudjuk, hogy angolról fordítva szörnyállamnak hívják az emberi jogokra fittyet hányó országokat, és Ukrajna minden tekintetben ennek számított. Azok után, amit a magyar közösséggel műveltek Kárpátalján, a becsületes magyar ember már nem lehet az ukrán kormány híve – fogalmazott Huth Gergely, a PestiSrácok.hu főszerkesztője.

Szabó Gergő főszerkesztő-helyettes felszólalásában kiemelte, hogy a PestiSrácok.hu munkatársainak mindig is fontos volt a határon túli magyarság.
– Úgy vagyunk szókimondóak, hogy korrekten megmaradunk a valóság talaján. Az, hogy legyen egy őszinte hang, szerintem nagyon fontos. Mindig is ez jellemzett bennünket: mindenki szabadon gondolkodott és csinálta a dolgát. Fontos számunkra az a küldetéstudat is. Legyen a mikrofon előtt akár az utca embere, akár a politikusok, mi mindig őszintén feltesszük a kérdéseinket – mondta a főszerkesztő-helyettes.

Szerda Balázs, a községi tanács művelődéssel és civil szervezetekkel megbízott tagja az est moderátoraként elmondta: fontosnak tartja a kapcsolattartást a magyarországiakkal, főleg azokkal, akik ugyanazt az értékrendet képviselik.
– Fontos, hogy ezekben a vészterhes időkben, mint amilyen a mostani is, megtaláljuk azokat az embereket és azokat a kapaszkodókat, akikkel kölcsönösen tudunk egymásra számítani, tudunk egymásba kapaszkodni. Jó dolog, hogy ilyen módon meg tudjuk osztani egymással a véleményeinket, a gondolatainkat. Dezse Balázzsal régóta jó baráti kapcsolatot ápolunk, ennek köszönhetően került sor a mai beszélgetésre is – tette hozzá a moderátor.

Nyitókép: (Kancsár Izabella felvétele)