2024. április 26., péntek

Jó üzlet és torta

Az ENSZ konferenciájának előestéjén Katarban ünnepelte a születésnapját a szerb államfő

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) konferenciáján vesz részt ma és holnap Aleksandar Vučić szerb államfő. E célból már tegnap munkalátogatásra utazott Dohába, ahol kétoldalú megbeszélést folytatott Tamím bin Hamád al-Tání emírrel. A megbeszélés fő témája a két ország együttműködésének erősítése volt a gazdaság, a kereskedelem és a beruházások terén. A szerb államfő arról is tágyalt az emírrel, hogy Katar stratégiai partnere legyen az Air Serbia légitársaságnak.

Jó üzletet kötünk Katarban a mi Szerbiánknak – írta az államfő Instagram-bejegyzésében. Ugyanitt egy fotót is csatolt arról, hogy a legközelebbi munkatársainak körében ünnepelte meg az 53. szülinapját.

Ez alkalomból többek között Novák Katalin magyar köztársasági elnök is gratulált Vučićnak: jó egészséget és sikert kívánt a szerb államfőnek, és biztosította arról, hogy Magyarország továbbra is nagy figyelmet szentel a Szerbiával megvalósított baráti kapcsolatok ápolására – hozták nyilvánosságra az elnöki kabinettből.

A közleményben kiemelik, hogy az államelnököt Hszi Csin-ping kínai elnök is felköszöntötte. Levelében kiemelte, hogy Kína és Szerbia kapcsolatai az elmúlt években magas szintre fejlődtek, a kölcsönös politikai bizalom sziklaszilárd, a jó együttműködés pedig jelentős eredményeket szül.

Milorad Dodik, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagja köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a globális változások idején elnöknek lenni olyan kivételes személyiséget követel, amely képes meghozni a legjobb döntéseket a népe és az állama számára.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a barátságon és szolidaritáson alapuló kétoldalú együttműködés jelentőségét, Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök pedig a két ország közötti kapcsolat fejlesztéséért tett törekvéseit emelte ki a születésnapi jókívánságok mellett. A szerb államfőt Kazahasztán elnöke és még sok más államfő és diplomata is felköszöntötte.

Nyitókép: (Fotó: instagram)