2024. április 19., péntek

A távoli jövőben...

A képregények világában kalandoztunk a szabadkai VM4K estjén

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató és Kulturális Központ csütörtök esti vendégei Patyerek Csaba és Linka Szabolcs, a Black Village Comics alkotócsapat tagjai, a 2080 című mini képregénysorozat készítői voltak, akikkel Kucor Tamara művészettörténész, a Szabadkai Kortárs Galéria kurátora beszélgetett.

Patyerek Csaba és Linka Szabolcs arra emlékezett vissza, hogy másokhoz hasonlóan ők is a gyerekkorukban szerették meg a képregényeket. Először csak olvasták, azután elkezdték gyűjteni, a következő lépcsőfok az volt, hogy megpróbáltak lemásolni egy-egy képkockát, lerajzolni egy-egy hőst, majd pedig lassan saját történeket és hősöket találtak ki. Ahogyan azt megtudhattuk, a 2080 is fokozatosan készült, a története tíz évvel ezelőtt bontakozott ki. A képregényeket Linka Csaba és Patyerek Csaba írta, utóbbi rajzolta is, Linka Szabolcs pedig színezte. A fő alkotómunkához a Covid idején kaptak lendületet, addigra Linka Csaba úgymond kiszállt a projektumból. A 2080 képregények a Forum Könyvkiadó gondozásában jelennek meg:

– A független alkotók fő problémája, hogy nem tudják kiadni az alkotásaikat, vagy csak saját pénzből tehetik meg. Nekünk óriási lehetőség volt, hogy a Forum Könyvkiadó, Virág Gábor vezetésével, mögénk állt. A nyolcvanas években a Forum népszerű képregényeket adott ki magyar nyelven, Kopeczky László zseniális fordításában, ilyen volt a Talpraesett Tom és az Asterix – hallottuk az alkotóktól.

A képregényekről volt szó a VM4K-ban (Fotó: Lukács Melinda)

A képregényekről volt szó a VM4K-ban (Fotó: Lukács Melinda)

A 2080 története egy elképzelt távoli jövőt vetít elénk, valamikor a harmadik világháború után játszódik, amikor négy nagyhatalom kezébe kerül a világ. Az első füzet alcíme A Négyek szövetsége, a másodiké Hanyatlás, a legújabb A múlt árnyai nemrég lett kiadva, április 29-én pedig a negyedik, a zárórész jelenik meg, Felemelkedés címmel. A tervek közt szerepel az is, hogy ezek után mind a négy rész összefűzve, kemény kötésben is elkészüljön.

A rendezvényen az alkotók arról is beszéltek, hogy habár sokan még mindig lenézik, gyerekesnek vélik a képregény műfaját, elsősorban mégsem a gyerekeket fogja meg, hanem az idősebbeket, főleg a harmincon felüli férfiakat. Azokat, akik gyerekként szerették meg a képregényeket, most már megengedhetik maguknak, hogy megvásárolják, és szeretik kézbe fogni.

A Black Village Comics számos fesztiválon és képregény-találkozón vett részt az elmúlt években. Patyerek Csaba és Linka Szabolcs a vajdasági magyar képregényélet felvirágoztatásán is dolgozik. Tavaly nyáron Kishegyesen volt az első Vajdasági Képregény Találkozó, a második április 29-én lesz Bácsfeketehegyen. A képregény-találkozó apropóján, tavaly decemberben megalakult a Vajdasági Magyar Képregény Társaság, amelynek célja, hogy a vajdasági, főleg a magyar alkotók munkáit népszerűsítse különböző rendezvényeken, amelyekre ismert szakembereket, alkotókat is meghívnak.

Nyitókép: A képregényekről volt szó a VM4K-ban (Fotó: Lukács Melinda)