2024. április 26., péntek
FORMULA–1

Verstappen hátán a célkereszt

Alig kezdődött el, máris véget ért a Formula–1 előszezoni tesztelése Bahreinben, ahol a csapatoknak három napjuk volt, hogy egyetlen autóval gyakoroljanak, amin így ráadásul osztoznia kellett a két pilótának. Igazságosan elosztva ez legfeljebb 12 órányi pályán töltött időt jelentett mindenki számára az új modell kiismerésére a szezonnyitó előtt, de persze a beállítások keresése, a mérnökökkel való tapasztalatcserék miatt senki nem ülhetett folyamatosan az autóban.

A tesztlehetőségek egyre csökkenő száma az arra adott válasz, hogy a csapatok a szimulációik és egyre kifinomultabb adatgyűjtési módszereik révén már sokkal gyorsabban fel tudják készíteni az új technikát a versenyzésre, mint akár egy évtizeddel ezelőtt. Idénre komolyabb szabályváltozások sem történtek, így az sem meglepő, hogy kevesen veszítettek tesztidőt műszaki hiba miatt. Ám az egyik csapat, amely igen, az a Mercedes, akik a biztató csütörtöki kezdés után pénteken rejtélyes teljesítményvesztést tapasztaltak, majd a nap végén meg is állt az autó George Russell alatt. A csapat így is lényegesen jobb helyzetben érzi magát, mint egy évvel ezelőtt, hiszen megszűnt az autó pattogása, bár Lewis Hamilton szerint még mindig ott „lappang” a gép mélyén a tavalyi problémák egy része.

A mindkét pontversenyben címvédő Red Bullnál komolyabb gond nélkül zajlott le a három nap, és a tesztek legjobb köridejét is ők jegyezték Sergio Pérez révén, míg Max Verstappen az RB19-es modell jobb vezethetőségét emelte ki a tavalyi év azonos időszakához képest, amikor jelentősen a súlyhatár felett volt az autó. Egyelőre úgy fest, továbbra is az energiaitalosok hátán lesz a célkereszt, dacára annak, hogy a 2021-es költséglimit megsértéséért kapott büntetésként idén kevesebbet használhatják a szimulátort – ennek hatása akár a szezon későbbi szakaszában is jelentkezhet.

Verstappenről egyelőre a higgadtság sugárzik

Verstappenről egyelőre a higgadtság sugárzik

A Ferrari valamelyest új koncepció mentén indult el idei autója tervezésével, ennek pedig a nyilatkozatok szerint meg is lett az eredménye, bár Charles Leclerc hozzátette, az egyenesbeli tempó javulásával párhuzamosan kissé romlott az autó viselkedése a kanyarokban. Az istálló rajongói közül mindenesetre sokan örömmel fogadták a hírt, hogy Fréderic Vasseur csapatfőnök meghozta első komolyabb személyzeti átszervezését, és lecserélte a versenystratégiák első számú pálya menti felelősét – az új illetékes ezentúl az indiai Ravin Jain lesz.

A többi csapatot illetően úgy tűnik, a McLaren lehet az előszezon nagy vesztese, a csapatnál ugyanis elismerik, nem sikerült megvalósítani a tervezett fejlesztési ütemet, ami a garázsban Lando Norris és az ígéretes újonc Oscar Piastri arcáról is leolvasható volt. Az Alfa Romeo végül nem használta azt a rendhagyó padlólemezt, amivel a bemutatón mindenki figyelmét felkeltette, a középmezőny legjobbja pedig a szezon kezdetén egybehangzó vélemények szerint az Aston Martin lehet új szerzeményével, a tesztet a legtöbb megtett körrel záró Fernando Alonsóval a volánnál.

Vettel visszatérhet?

Nem tudott ott lenni a teszten a szezonra szerződtetett mind a húsz versenyző. Csak pár nappal a kezdés előtt érkezett a hír az Aston Martintól, hogy Lance Stroll edzés közben balesetet szenvedett a kerékpárjával, így ezt a nyúlfarknyi tesztlehetőséget is kénytelen volt kihagyni. Bár a csapat eddig nem részletezte pilótája állapotát, sajtóértesülések szerint a kanadai mindkét csuklóját műteni kellett, ami akár hosszabb időre is partvonalra helyezheti. Az Aston tartalékpilótái közül a tapasztaltabb Stoffel Vandoorne a Formula–E-ben versenyzett a hétvégén, emiatt nem volt elérhető, így a Formula–2 tavalyi bajnoka, a brazil Felipe Drugovich osztozhatott a munkán Alonsóval. Egyelőre bizonytalan, ki vezeti majd az Aston Martin második autóját a már e hétvégén érkező szezonnyitó Bahreini Nagydíjon, de a csapatvezető Mike Krack elejtett egy sejtelmes utalást, amikor arról beszélt, hogy az istállótól novemberben visszavonult Sebastian Vettellel is felvette a kapcsolatot. Noha egy Vettel–Alonso álompárosnak biztos helye lenne a szalagcímek között, kérdéses, hogy a négyszeres bajnok németet mennyire izgatná az egyetlen tesztkilométer nélküli rövid visszatérés.

FORMULA–E

Lehetetlen előzésekkel az élre

Egy újabb országot, ezúttal a Dél-afrikai Köztársaságot vette be a Formula–E, hiszen a Fokváros utcáin kialakított, igencsak tempós pályán rendezték a szezon ötödik versenyét. A Porsche végül idei harmadik győzelmével távozhatott a helyszínről, viszont csak jelentős fordulatokat követően. A pontversenyt fölényesen vezető Pascal Wehrlein ugyanis az első körben hibázott, elfékezve magát hátulról eltalálta Sébastien Buemi autóját, az eltört első felfüggesztés pedig a versenye végét jelentette. Az első helyért sokáig eddig kevésbé eredményes csapatok autói csatáztak, de végül Maximilian Günther a Maseratival, az utolsó körben pedig Sacha Fenestraz a Nissannal is a falban találta magát dobogós helyről. A hajrára két rutinos bajnok küzdötte magát az élre, a tavaly még csapattárs António Félix da Costa és Jean-Éric Vergne pedig a leintésig harcoltak a győzelemért. A portugál két vakmerő manővernek köszönhetően zsebelte be a 25 pontot, hiszen előbb Nick Cassidyt, majd Vergne-t is ugyanott előzte meg: egy jobbos sodrású padlógázas szakasz külső ívén, amit hirtelen egy balos törés követett. A 11. helyről startoló portugál összességében nyolcadszor, de a Porschével először nyert, s mivel a tabellán második Jake Dennis sem szerzett pontot, többen is zárkózni tudtak a bajnokságban.

Da Costa már a negyedik csapattal ért fel a csúcsra

Da Costa már a negyedik csapattal ért fel a csúcsra

A Fokváros ePrix végeredménye: 1. Antonio Félix da Costa (portugál, Porsche) 42:25,403, 2. Jean-Éric Vergne (francia, DS) +0,2 másodperc hátrány, 2. Nick Cassidy (új-zélandi, Envision) +1,8, 4. René Rast (német, McLaren) +2,2, 5. Sébastien Buemi (svájci, Envision) +2,6 stb.
A világbajnokság állása, pilóták: 1. Wehrlein 80 pont, 2. Dennis 62, 3. Vergne 50, 4. Da Costa 46, 5. Cassidy 43 stb. Csapatok: 1. Porsche 126 pont, 2. Envision 84, 3. Andretti 80, 4. McLaren 66, 5. DS 61 stb.

Nyitókép: Verstappenről egyelőre a higgadtság sugárzik