2024. március 29., péntek

Održaćemo institucionalni sistem

Ištvan Pastor: Sada je vreme da se za pojedine manifestacije i investicije izborimo i za novac iz Srbije

Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, govorio je o podršci iz Mađarske institucionalnom sistemu vojvođanskih Mađara, dometu nacionalne politike u ovom kontekstu, kao i razvoju železnice, kao i železničkoj povezanosti dve zemlje, u programu „Napindito“ Subotičkog mađarskog radija. On je istakao, da će zahvaljujući resursima iz Mađarske, ove godine biti moguće održati postojeći institucionalni sistem, zadržati kadrove i organizovati tradicionalne, veće manifestacije, što znači da će, uprkos teškim okolnostima, sadržaji važni za vojvođanske Mađare biti sačuvana. Prema rečima Ištvana Pastora, prostor za kretanje u nacionalnoj politici trenutno je mnogo veći nego što se činilo da će biti prošlog novembra.

Resursi neophodni za održavanje najvažnijih ciljeva i najvažnijih programa sigurno će biti obezbeđeni, istakao je on, navodeći kao primere program stipendiranja, upisni program za škole, Studentski dom „Evropa“, vrtić „Vackor“, kao i prioritetne razvojne programe.

– Kasnije će biti jasnije za šta će biti još mogućnosti pored navedenih ove godine. Kao što sam već rekao, naše važne, velike manifestacije će ostati, ali da li možemo da pomognemo u svemu na uobičajen način, pošto su vojvođanski Mađari stvorili bogatu riznicu prilika i manifestacija, kao i, u kakvoj formi možemo da podržimo sve manifestacije malih seoskih zajednica, trenutno ne mogu da kažem definitivno, rekao je Ištvan Pastor.

Predsednik SVM-a je rekao i da će uskoro biti izmenjen budžet Mađarske, u kome nameravaju da obezbede značajna sredstva za nacionalno-političke svrhe. Ipak, dodao je: „Biće dobro kako bude, živimo u takvim vremenima, ne samo na nacionalno-političkom, već i na individualnom i porodičnom planu, jednostavno vremena su ovakva.“ Prema rečima predsednika SVM-a, sada je vreme da vojvođanski Mađari traže, iliti da se izbore za novac iz Srbije. „Ovo podrazumeva malo više truda, ali to se mora uraditi, pošto smo mi građani ove zemlje, koji ovde plaćaju  porez“, rekao je predsednik SVM-a.

Što se tiče razvoja železnice, Ištvan Pastor je rekao, da je deonica pruge Subotica–Segedin u Srbiji odavno završena, dok se očekuje da će deonica u Mađarskoj biti završena do kraja godine. Čim se to dogodi, putnički saobraćaj može da krene, dodao je on, ističući, da ako se reši problem procedure pregleda pasoša, putovanje ne bi trebalo da traje više od 40 minuta. Prema njegovim rečima, Ministarstvo unutrašnjih poslova Mađarske je pre oko dva meseca dao Srbiji predloge kako bi mogla da bude rešena kontrola prelaska granice, ali ta rešenja nisu dovoljno efikasna i brza.

– Zamolio sam ovdašnje donosioce odluka da ni u kom slučaju ne prihvate ove predloge, jer bi tako stvorili jednu nedostojnu situaciju, s tim da bi se vreme putovanja od 40 minuta produžilo na 1,5-2 sata. Pokušali su ili bi pokušali da koriste istu tehniku koju smo viđali poslednjih godina, a to je da u datom trenutku svi moraju da siđu sa voza i da stanu u red. Mislim da to ne treba dozvoliti, niko ne zaslužuje da bude deo takvog poniženja, objasnio je Ištvan Pastor, a zatim je o renoviranju železničke pruge Beograd–Budimpešta rekao, da će ovo ulaganje do granice Mađarske biti završeno prema planovima do kraja 2024. godine, a to bi značilo da bi od Subotice do Beograda bilo potrebno otprilike 1 sat i 5 minuta vozom.

Predsednik SVM-a je rekao i da se pre nekoliko dana konsultovao sa gradonačelnikom Subotice o palićkom Akvaparku, jer se mora naći rešenje za rad objekta. Zajedno će razraditi tehničke, zakonske i konkursne uslove, a tražiće i preduzetnika sa adekvatnim iskustvom, koji je zainteresovan za rad Akvaparka, istakao je on, rekavši da će objekat biti gotov do juna, a otvaranje zavisi samo od rešenje funkcionisanja.

Nyitókép: Arhivski snimak