2024. április 24., szerda

Visszatérő turistákat Vajdaságba!

Közvitán a tartomány idegenforgalmának cselekvési terve

Kidolgozták azt a cselekvési tervet, amely Vajdaság idegenforgalmának a fejlesztési lehetőségeit mutatja be a következő két évre vonatkozólag. Tegnap Újvidéken megtartották az említett tervezet első közvitáját is, a tartományi képviselőházban. A Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság munkatársai, illetve a tervezet kidolgozását vezető akadémikusok mellett az Újvidék környékén működő helyi idegenforgalmi irodák és regionális központok képviselői vettek részt rajta.

A tartományi kormány megbízásából elkészített cselekvési terv kidolgozását Muhi Béla egyetemi tanár vezette. Sajtónyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a tervezet a jelenlegi aktuális helyzetet figyelembe véve készült el, a koronavírus-járvány következményeit ugyanis a mai napig viseli magán az idegenforgalmi ágazat.

Ivanišević: A cselekvési terv többek között rámutatott a vallási turizmus lehetőségeire Vajdaságban (Fotó: Dávid Csilla)

Ivanišević: A cselekvési terv többek között rámutatott a vallási turizmus lehetőségeire Vajdaságban (Fotó: Dávid Csilla)

– Emellett figyelembe vettük azokat a trendeket is, amelyek a nemzetközi és a hazai piacon is jelen vannak. Ugyanakkor elvégeztünk egy komoly kutatást is: felkerestük a vajdasági turisztikai szervezetek és vállalatok képviselőit, és véleményt kértünk tőlük arról, hogy miben látják a fejlesztési lehetőségeket. Figyelembe vettük a pozitív és negatív visszajelzéseiket is, és beépítettük őket a cselekvési tervbe. Nagyon sok olyan idegenforgalmi ágazatot mutattunk be, amelyek Vajdaságban nagy lehetőségekkel bírnak, ám nincsenek teljesen kiaknázva. Részletesen kidolgoztuk az erőforrásokat, feltártuk a lehetőségeket, és bemutattuk azokat a különböző marketinglépéseket is, amelyek arra vonatkoznak, hogyan lehetne ezeket az értékeket minél érdekesebben bemutatni a hazai és külföldi turistáknak. A legnagyobb kihívásunk a turizmus digitalizációjához kapcsolódott – elsősorban az olyan információs-kommunikációs lehetőségek által nyújtott előnyök kihasználására gondolok mint a virtuális séták vagy a háromdimenziós bemutatók. Ezek olyan kedvcsinálók, amelyek a helyszínre vonzzák a látogatókat. A cselekvési tervben bemutattuk az ilyen jellegű, már megvalósult projektumokat és azokat a készülő kezdeményezéseket is, amelyek ennek kapcsán Vajdaságban fellelhetőek. Az a cél, hogy minél több turistát idevonzzunk, minél nagyobb bevételekre tegyen szert a tartomány, és a turizmus Vajdaságnak olyan új dimenziót adjon, amely által felkerülhet a nemzetközi turisztikai térképre – tért ki a cselekvési terv céljaira a szakember.

A tervezet jelentőségére Nenad Ivanišević idegenforgalmi titkár hívta fel a figyelmet a közvitán. Köszöntőbeszédében kiemelte, hogy a mérhető sikerek mellett nagy hangsúlyt fektetnek a jövőben az olyan projektumokra is, amelyek a vajdasági idegenforgalmi lehetőségek kihasználását és népszerűsítését szorgalmazzák. Ilyen céllal indították útjára A hagyományostól a varázslatosig elnevezésű projektumot is, amellyel a kiállításokon és más turisztikai rendezvényeken egységesen mutatják majd be Vajdaság idegenforgalmi jellegzetességeit és lehetőségeit.

– A cselekvési terv többek között azt is előirányozza, hogy a vallási idegenforgalomra sokkal nagyobb hangsúlyt fektessünk a következő időszakban. Vajdaság ugyanis valóban számos olyan lehetőséggel büszkélkedik, amelyek az itt tevékenykedő egyházakhoz kapcsolódnak.

Emellett a titkár rámutatott a vadászatban rejlő idegenforgalmi lehetőségek egységesítésének előnyére is, és kiemelte a tartományi kormány szerepét az idegenforgalmi infrastruktúra fejlesztésében.

– A Fruška gora-i utak felújítása és a közúti folyosó építése mellett a cselekvési terv további egymilliárd dináros keretösszeget szán a turisztikai infrastruktúra fejlesztésére. Mindezt annak érdekében, hogy visszatérő turistákat vonzzunk a térségbe. Már most olyan rendezvényekkel dicsekedhetünk, amelyekhez a turisták olyannyira ragaszkodnak, hogy ezekhez igazítják az évi szabadságukat – utalt az évente megtartott fesztiválok jelentőségére, mint amilyen az EXIT vagy a Tamburafesztivál (Tamburicafest).

A rendezvényturizmussal külön foglalkozik a cselekvési terv, hisz a koronavírus-járvány előtt ezen ágazat csaknem 400 ezer vendéget vonzott a térségbe – tette hozzá a titkár az első közvitán. Ugyanakkor bejelentette: a 2023 és 2025 közötti időszakra vonatkozó cselekvési tervet a közeljövőben Szabadkán és Nagybecskereken is véleményezik.