2024. április 24., szerda

Szoboralkotással bővül a Kreatív negyed

Az Újvidék – Európa Kulturális Fővárosa Alap pályázatot hirdetett szoboralkotás tervezetének kidolgozására, amelyet a Limán városrészben lévő Kreatív negyed területén állítanak majd fel.

Az elképzelés a TERRA képző- és iparművészeti központtal együttműködve valósul meg. A szobortervezőnek figyelembe kell vennie a Kreatív negyed területi és történelmi összefüggéseit, ugyanis a helyszín városunk évszázados, ipari örökségének hangulatát árasztja. Emellett figyelembe kell vennie a szóban forgó terület jövőbeni felhasználását is, amelyet az Európa Kulturális Fővárosa címnek köszönhetően teljesen átépítettek, felújítottak és rendeltetésszerűvé tettek.

A pályázatra február 23-áig lehet jelentkezni, az építészet, a képzőművészet és az alkalmazott művészetek szakemberek érdeklődősére számítanak, továbbá arra, hogy kreatív módon járuljanak majd hozzá a Kreatív negyed karakterének és identitásának fejlesztéséhez. A pályázat kiírásával olyan helyszínen terveznek szoboralkotást felállítani, amely a régió kreatív iparának legmozgalmasabb központjává szeretne válni.

Vladimir Veličković felvétele

Vladimir Veličković felvétele

A valamikori gyárnegyed újraélesztésével az itt található, az ipar megszűnésével életveszélyesé vált épületek napjainkra már a kortárs alkotótevékenység központjaiként működnek, a felújítás során különféle tartalmakkal bővültek. Számos szervezet és önálló művész lelt itt új otthonra.

A pályázat a Kreatív negyed létesítményének természetes folytatását irányozza elő, valamint a regionális partnerekkel való kapcsolatteremtéshez és a meglévők elmélyítéséhez is hozzájárul. A pályázás feltételeiről és a szükséges dokumentációról bővebb információkat a novisad2022.rs oldalon kaphatnak az érdeklődők.

Nyitókép: A Kreatív negyed napjainkban a kortárs alkotótevékenység központjaként működik (Fotó: Vladimir Veličković felvétele)