2024. április 25., csütörtök

Fejlődő tendenciát mutat a zentai turizmus

A világjárvány után újra emelkedett a vendégéjszakák száma

Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete az elmúlt tíz évben kiemelkedő munkát végzett. Népszerű rendezvényeket hívtak életre, és a helyi szállásadókkal is gyümölcsöző kapcsolatot alakítottak ki. Az évek során Zentán igencsak megnövekedett a kiadó szobák, a panziók száma. Laskovity Kornél, az idegenforgalmi szervezet igazgatója elmondta, hogy 2006-ban, amikor megalakult a szervezetük, a városban szinte csak a Royal Szállóban lehetett megszállni, meg a Kraljica Voća nevű, etnoturizmussal foglalkozó helyen.
– A következő évben egy nagy kezdeményezést indítottunk. Arra próbáltuk ösztönözni a magánszállásadókat, hogy tegyék hivatalossá a szálláshelyüket. A lehetőséggel 2007–2008 között nagyon sokan éltek, és rengeteg szálláshelyet regisztráltak Zentán. Abban az időszakban még egészen máshogy néztek ki a kiadó szobák. Például ha egy családi házban az emelet üresen állt, azt alkalmanként a meglévő bútorral együtt kiadták, és a vendégeknek sokszor közös fürdőszobát kellett használniuk a tulajdonosokkal. Az évek előrehaladtával megjelent az igény a minőségi szállásokra, és az egyszerű szobák szépen lassan feledésbe merültek. Szinte csak azok a magánszállások maradtak fenn, amelyek tulajdonosai hajlandóak voltak pénzt fektetni a szolgáltatásukba, és minőséget tudtak később kínálni. Az elmúlt időszakban a magántőke is egyre inkább megtalálta a helyét a turisztikai piacon, és több olyan szálláshely létesült, ami célzott irányú befektetés volt. Statisztikailag egyre jobb eredményeket mutattak a szálláshelyek, lineárisan növekvő vendégéjszakaszámot produkált Zenta. Példaként 2006-ban néhány ezer körül volt a vendégéjszakák száma, 2019-ben pedig 34 117, tehát jelentős volt a növekedés. A következő évben drasztikus csökkenés következett be a világjárvány miatt, ebből kifolyólag 18 887 volt a vendégéjszakák száma, és a 2021-es év is hasonló számokat mutatott. Ezzel ellentétben a tavalyi, 2022-es év várhatóan hozni fogja a 2019-es számokat, ami nagyon jónak számít. Minden szállásadónak kötelezően be kell jelentenie a kiadott szobákat, csak most már nem vendégkönyv van, hanem elektronikus úton kell belépniük a saját profiljukba, és úgy kell bevinniük az adatokat – mondta az igazgató.
Laskovity Kornél kiemelte, hogy a klasszikus értelemben vett turisták mellett nagy számban veszik igénybe a szálláshelyeket az elszármazottak, valamint az üzleti célból érkezők is.
– Egyértelműen a nyári hónapokban látogatnak a legtöbben a városba, a kiadott szálláshelyek száma ezt bizonyítja. A fesztiválok és rendezvények idején a legtöbb a vendégéjszakák száma, valamint rengeteg diákkirándulás is volt a városban. Egy másik ág is jelen van a turizmusban, az pedig a VFR- (visit friends and relatives) turizmus, ami magyarul a barátok és rokonok látogatásának felel meg. Sokan elvándoroltak a városból a jobb megélhetés reményében, de sűrűn hazatérnek a szülővárosukba, és a külföldi barátaikat is magukkal hozzák, hogy megmutassák nekik a települést. Egyfajta turizmusgeneráló hatása is van az elvándorlásnak, tehát a rosszban is van valami jó. A külföldön dolgozók közül sokan kiadják a házukat vagy lakásukat, hogy ne álljon üresen, és amikor hazajönnek, kénytelenek panzióban megszállni. A turizmus egy csapatjáték, mi egymagunk nem tudunk turizmust generálni, ehhez óriási szükség van a magánszektorra. Egyfajta tartalmi szórakoztató tevékenységekre is szükség lenne a magánszektorban, ez az, ami még hiányos. Bizonyos szinteken már megjelentek különböző lehetőségek a tartalmi időtöltésre, például ott a csokimúzeum vagy a régi mesterségek háza, de ezt a területet még fejleszteni kell – mondta Laskovity Kornél.
Az igazgató hozzátette, hogy nagy számban fordulnak elő a városban az átutazó turisták. Elmondta, hogy főleg Magyarországról jönnek, megállnak Zentán, és megnézik a főbb látnivalókat, majd továbbutaznak.
– Főleg a zentai csata vonzza az embereket a városunkba, és nem csak Magyarországról. Ami számunkra fontos, hogy a magántőke bekapcsolódott. Sokan fantáziát látnak a helyi turizmusban, és belátták az emberek, hogy igény van a minőségi szálláshelyekre. Jelen pillanatban különböző árkategóriákban különböző célcsoportokat tud már a város megcélozni. A magas fizetőképességű vendégek is megtalálják a számukra legmegfelelőbbet, illetve azok is, akik nem tudnak vagy nem akarnak nagyobb összeget költeni a szállásra. A város jelenleg két hotellel rendelkezik, mivel a Fantastico kétcsillagos hotelként regisztrálta magát, illetve itt a patinás Royal Szálló is, amely négyre tornázta fel a csillagok számát. Fontos megjegyezni, hogy a Prosperitati Alapítvány gazdaságélénkítő programja nagy hatással volt a helyi szálláshelyekre. Az eturista.gov.rs alapján a városban 346 kiadó ágy van. A vendégek több mint húsz hivatalos szálláshely közül választhatnak Zentán. Mi igyekszünk összegyűjteni a szálláslehetőségeket, amelyeket fel is tüntettünk a honlapunkon, kínálatot kialakítva. Ezek a szálláshelyek a weboldalunkon, illetve az irodánkban is hozzáférhetőek, és mindenki választhat magának megfelelőt – fogalmazott Laskovity Kornél.

Nyitókép: A Fantastico kétcsillagos hotelként regisztrálta magát (Fotó: Horváth Attila)