2024. április 26., péntek

Vrednosno stabilan, održivi i stvaralački kvalitet

Zvaničnici nacionalnog veća mađarske nacionalne manjine bili su u zvaničnoj poseti u „D.o.o. Magyar Szo Kft.”-u

Žofia Rigo Pal, potpredsednica Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, i Erika Kabok, članica zadužena za informisanje Izvršnog odbora nacionalnog saveta, posetile su juče sedište našeg dnevnog lista. Prepoznali smo da je Mađarima Novog Sada potrebna institucija koja jača osećaj identiteta i pomaže nam da ostanemo Mađari, rekla je između ostalog Erika Kabok.

Gosti su razgovarali o nekoliko tema, uključujući ovogodišnji budžet Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, sa Edvinom Erdedi, v.d. direktora „D.o.o. Magyar Szo Kft.”-a, sa glavnom urednicom Martom Varju, sa zamenikom glavnog i odgovornog urednika Endre Marijašem, sa pomoćnikom direktora odgovornim za štampariju Gaborom Mokušem, sa pomoćnikom direktora zaduženim za investicije i opšte poslove Tiborom Galambošem, kao i sa finansijskim pomoćnikom direktora Anikom Krezić.

- Među najvećim dostignućima u proteklih 10 godina su osnivanje vrtića „Vackor” u Subotici, Studentskog doma „Evropa” u Novom Sadu i „VM4K”. Stečeno je pravo naše zajednice da imamo svoj dnevni list. Najveća investicija u medijskom sektoru sada je izmeštanje štamparije i popunjavanje postojećih prostorija novim sadržajima. Kao rezultat toga, biće stvorena jedna prava mađarska institucija. Sve ovo se može realizovati uz saradnju nacionalnog saveta i Mađar soa, kao i uz podršku SVM-a, rekla je Erika Kabok.

– Zadovoljna sam svojim timom, ponosna sam na ljude koji ovde rade. Kao rezultat saradnje, u našem sedištu biće osnovana jedna mađarska predškolska ustanova koja će služiti zajednici. Pored toga, radimo na stvaranju muzeja štampe i štamparije, konferencijske sale, književnog kafića. Sve ovo daje instituciji kvalitet koji je vrednosno stabilan, održivi i stvaralački. Uverena sam da u bliskoj budućnosti nećemo videti samo promene u zgradi, već ćemo čuti i dečiji smeh u sedištu Mađar soa, izrazila je nadu Edvina Erdedi, v.d. direktora Doo. Magyar Szo Kft-a.

Razgovor u redakciji (Foto: Čila David)

Razgovor u redakciji (Foto: Čila David)

U razgovoru je bilo reči i o važnosti popunjavanja i edukacije čitalačke baze, a alati za ovaj proces uključuju popularizaciju dečijih časopisa „Mezeškalač” i „Jo pajtaš”.

„Treba da naše časopise učinimo dostupnim svim mladim mađarskim učenicima u Vojvodini. Naši prethodnici su stvorili „Mađar so” pre 78 godina i od tada je izrastao u pravi brend. Na naslovnoj strani lista piše "Dnevni list vojvođanskih Mađara". U tom duhu radimo. Smatramo da je naša misija da pokrenemo serijale koji su aktuelni i relevantni za nas, istakla je glavna urednica Marta Varju.

Na sastanku je bilo reči i o obrazovanju novinara, ponovnom pokretanju mentorskog programa, digitalizaciji. Pored toga, razgovaralo se i o važnosti pojavljivanja „Jo pajtaša”, „Mezeškalača”, „Kepeš ifjušaga” i „Mađar soa”, kao i štamparije u onlajn prostoru.

Žofia Rigo Pal, Erika Kabok i Marta Varju (Foto: Čila David)

Žofia Rigo Pal, Erika Kabok i Marta Varju (Foto: Čila David)

– Učinićemo sve da i u ovoj oblasti budemo kompetitivni. Za ovo je neophodna brzina, koja, međutim, ne može biti na štetu kvaliteta. Ne smemo zaboraviti da je to institucija sa dugom istorijom i ogromnim intelektualnim kapitalom, rekao je zamenik glavnog urednika Endre Marijaš.

 – Svaka karika u lancu je veoma važna. Jačanje veza zahteva komunikaciju i praćenje svakog koraka. Trenutno nam je najvažniji zadatak da sprovedemo proces izmeštanja štamparije, a zatim da ispražnjene prostorije popunimo novim sadržajem. U međuvremenu, moramo se pobrinuti da posao ne prestane ni na trenutak. Radili smo na tome u proteklom periodu, a ostalo je još malo da realizujemo naše planove, rekao je Tibor Galamboš, pomoćnik direktora zadužen za investicije i opšte poslove.

U diskusiji je bilo reči i o mogućnosti da Štamparija „Forum” u budućnosti štampa udžbenike na mađarskom jeziku. Gabor Mokuš, pomoćnik direktora zadužen za štampariju, rekao je da je 2022. godine odštampano više od 1,5 miliona tabaka i utrošeno 1.100 tona papira, 14 tona štamparskih boja i 42.000 ofset ploča.

– Iz naše štamparije je prošle godine izašlo više od 32.000 knjiga. Ovaj rezultat dugujemo, između ostalog, i obnovljenoj saradnji sa Izdavačkim zavodom „Forum”. Naše odeljenje markica je i dalje jedan od naših ponosa, jer u Srbiji, osim nas, za štampanje poštanskih markica dozvolu ima i kovnica novca u Beogradu, ali Pošta Srbije sarađuje isključivo samo sa našom štamparijom u ovoj oblasti, dodao je on.

- U redakciji trenutno radi 88 ljudi, a imamo i 100 spoljnih saradnika, ukupan broj zaposlenih u Doo. Magyar Szo Kft-u je 191. Ponosni smo što smo prošle godine uspeli da zaposlimo 9 novih radnika, četiri od njih u okviru programa „Moja prva plata”, rekla je Aniko Krezić, pomoćnica direktora zadužena za finansije.

Nyitókép: (Foto: Čila David)