2024. május 7., kedd

Természeti katasztrófa Pirotnál

Kisiklott tehervonatból ammónia szivárog Pirotnál – Ötvennél is több személy került kórházba, ketten életüket vesztették

A Pirot és a Staničenje falu közötti vasútszakaszon, Sopotski han településénél vasárnap délután 16.30 körül kisiklott egy ammóniát szállító tehervonat néhány vagonja. Ennek során a veszélyes vegyi anyag kiszivárgott, a levegőben fellépő erős koncentráció miatt pedig sűrű köd keletkezett, ami a közelben húzódó autópályán is megnehezítette a közlekedést. A hatóságok figyelmeztették a közelben élőket, hogy ne hagyják el otthonaikat, ne menjenek a szabadba. Pirot városának területén megalakult a válságstáb, amely rendkívüli helyzetet rendelt el, így az iskolákban tegnap elmaradt a tanítás és a Tigar gumigyárban sem volt első műszak. A balesetet követően az ügyeletes szolgálatok tagjai különleges védőfelszereléssel érkeztek ki a helyszínre, a rendőrség pedig a rossz látási viszonyok miatt lezárta a Niš–Dimitrovgrad autópálya közeli szakaszát. Az Elixir Grupa vállalat, a kiszivárgott ammónia tulajdonosa tegnapi délutáni közleménye szerint a tehervonat húsz vagonból állt, és Bulgáriába szállították a vegyi anyagot. A közlemény szerint a baleset alkalmával négy vagon siklott ki, ezek közül kettő olyan súlyosan megrongálódott, hogy a feltételezések szerint húsz tonnányi veszélyes vegyi anyag szivárgott ki. Pontos információkat csak a Vasúti Műszaki Bizottság vizsgálatát követően tudnak közölni a hatóságok.

Sajtóértesülések szerint a balesetben egy személy súlyos, míg három könnyű testi sérüléseket szenvedett, kért személy pedig meghalt. A piroti kórházba összesen negyvenegy személyt szállítottak, közülük harmincnyolc személy légzési problémák, három pedig közlekedési balesetben szerzett sérülések miatt szorultak orvosi kezelésre. Emellett további tizenöt személyt a Niši Klinikai Központ Sürgősségi Osztályára szállítottak.

Nenad Paunović, a Pirot Plus online hírportál tulajdonosának sikerült megközelíteni a baleset helyszínét, ahol a tehervonattól mintegy 70 méterre egy, később a nevezett portál nem hivatalos információi szerint török állampolgárságú személy élettelen testét találta meg. Sajtóértesülések szerint a férfi egy teherautó sofőrje volt, aki megpróbált elmenekülni a helyszínről, de leesett a hídról, vagy pedig megfulladt a sínek mellett. A baleset következményeként még egy személy életét vesztette a piroti kórházban, amit a helyi Alapfokú Ügyészség erősített meg közleményében. Hozzátették, hogy a páciens feltehetően fulladás következtében hunyt el.

A köztársasági válságstáb is összeült az eset miatt, amelyen Bratislav Gašić belügyminiszter elnökölt és áttekintették a baleset körülményeit és határozatokat hoztak ezzel kapcsolatosan. Irena Vujović környezetvédelmi miniszter tegnap délután kijelentette, hogy a reggeli órákban mintákat vettek a Nišava folyóból és egyelőre várják az eredményeket, viszont hangsúlyozta, hogy pánikra semmi ok. Hozzátette, hogy a minisztérium folyamatosan követi a helyzet alakulását és a Környezetvédelmi Felügyelőség is fokozott készültségben van. Szavai szerint miután az illetékes alakulatok elvégzik a munkájukat a terepen, a Környezetvédelmi Felügyelőség meghozza a megfelelő intézkedéseket, amennyiben ezekre szükség mutatkozik.

– A nap folyamán automatikus levegőminőséget mérő állomásokat helyeztek ki a helyszínen – nyilatkozott a miniszter.

A piroti Városi Közegészségügyi Intézet közleménye szerint a városban lévő vízvezetékből és kutakból származó víz teljesen biztonságos a fogyasztásra, valamint az ételek elkészítésére is. Az esti órákban a nevezett intézet szakemberei ismételten mintákat vettek a Nišava folyóból, mégpedig a Staničenje és Bela Palanka közötti részen.

Pirot közelében a vasárnapi baleset helyszínén sajtójelentések szerint tegnap késő délután 57 tűzoltó és 23 tűzoltóautó tartózkodott, valamint egy drónt is bevetettek. A Belügyminisztérium a Blicnek adott közleménye szerint Pirot területén továbbra is rendkívüli helyzet van érvényben, amely egészen addig lesz hatályban, ameddig csak arra szükség mutatkozik és nem hárítanak el minden, a polgárok egészségét fenyegető veszélyt.

A piroti válságstáb tegnap bejelentette, két ammónia-koncentrációt is mérő levegő minőségmérő készüléket is üzembe helyeztek a városban. Hozzátették, hogy a szakemberek becslése szerint a vegyi anyag még további 48 órán át fog szivárogni a megrongálódott vagonokból. Kiemelték, hogy az ivóvíz tiszta, elővigyázatosságból azonban ciszternákat helyeznek el Staničenje faluban. Vladan Vasić, a válságstáb parancsnoka szerint a legnagyobb veszély már elmúlt, de ettől függetlenül az óvodák és az iskolák kedden sem fognak kinyitni.

Amit érdemes tudni az ammóniáról

A nitrogén és a hidrogén vegyülete, színtelen, szúrós és átható szagú, könnyezést kiváltó, erősen mérgező, maró és gyúlékony gáz. Az ammónia minden más gáznál könnyebben oldódik a vízben, így a belélegzését követően reakcióba lép a vízzel, aminek következtében ammónium-hidroxid keletkezik. Ez a vegyület lúgos kémhatású, ami tartós károsodásokat okozhat az emberi szervezetben. 10 ezer mg/liter ammónia belégzése már halálos adagnak számít, de kevesebb mennyiség is olyan maradandó károsodásokat okozhat, amelyekkel az ammóniamérgezést túlélők is életük végéig együtt kényszerülnek élni. Az ammóniamérgezés jellemző tünetei a következők lehetnek: köhögés, tüdő- és torokirritáció, égő érzés.

Nyitókép: Beta