2024. április 19., péntek
MAGYAR SZÓ TAXI

Nyárra hangoló négy nap – VIDEÓ

Utasunk Lukács Lilla, a VM4K kulturális referense

Február 25-én útjára indult a Magyar Szó Taxi, napilapunk videós beszélgetős műsora, így már nemcsak olvashatnak, hanem nézhetnek is bennünket. A videót a Magyar Szó online felületén és a YouTube-csatornánkon tekinthetik meg, a beszélgetés szerkesztett változatát azonban napilapunkban is elolvashatják.

Ha nyár, akkor fesztivál. Mindenki azt gondolhatta, hogy ez törvényszerű, a koronavírus azonban megmutatta, hogy semmi sincs kőbe vésve, és két évig szüneteltette a nagyobb, vajdasági, de akár európai szintű fesztiválokat is. Az idei év azonban már nem hagyta magát. Drámaian fogalmazva megrázta magát, és mondhatni, minden a régi kerékvágásban folytatódik. A VM4K csapata sem szeretett volna lemaradni erről a nyárról, és egy új fesztivállal bővítette a vajdasági palettát. A Nyárhangoló Fesztivált július 7-e és 10-e között rendezik meg a Palicsi-tó partján. Lukács Lillával, a VM4K kulturális referensével szemezgettünk a fesztivál programjából.

A VM4K, ha úgy lehet mondani, nagy fába vágta a fejszéjét. Honnan jött az egésznek az ötlete, illetve mennyi munka áll emögött?

– Hogy mennyi munka? Rengeteg. A VM4K kulturális programokkal is foglalkozik, azért a profilunknak egy nagy és fontos része ez. Már több olyan programot szerveztünk, ami ennek a fesztiválnak most részprogramja. A hely pedig adva van. Itt van Palics, itt van ez a gyönyörű tó és a partja, és a csodálatos épületek. Nagyon várjuk már, hogy hogyan is jön ez el. Az a tapasztalatunk egyébként, hogy nagyon várják az emberek. Azok a visszajelzések, hogy de jó, hogy történik Palicson valami.

Igazság szerint szerintem ki vannak éhezve az emberek a szórakozásra, ugyanis két év van mögöttünk, s ez alatt az idő alatt jóformán nem volt semmi. Ez adott nektek egy pluszmotivációt, hogy akkor épp azért is megcsináljuk az idén?

– Mindenképpen. Egyrészt ez is lehet egy motiváció vagy indok erre, de most állnak úgy a csillagok, hogy ez most itt meg tud valósulni Palicson. Több hónap előkészülettel, szervezéssel és felkészüléssel jár egy ilyen fesztivál és egy ekkora volumenű rendezvény. Négy napról van szó, július 7-étől 10-éig tartjuk a Palicsi-tó partján, a Bagolyvár és a Vigadó között, valamint a nyári színpadon is.

Most kicsit „másszunk” bele a programba! Szerintem kezdjük az egyik legnagyobb névvel: Halott Pénz.

– A Bagossy Brothers Company mellett – akik tavaly jöttek Palicsra –, a magyar könnyűzene talán az egyik legfoglalkoztatottabb, legtrendibb és legnagyobb produkciója a Halott Pénz. Ez július 7-én lesz este 9 órakor a Bagolyvárnál, ott lesz a nagyszínpad, ott lesznek a nagykoncertek. A Ferenczi György és a Rackajam pedig pénteken lép fel. Ők már nagyon-nagyon kifinomult, szép zenét játszanak. Utána a Romano Drom következik, autentikus cigányzenével. A fesztivált operettesttel fogjuk zárni. Ez kivételesen nem a Bagolyvár nagyszínpadán lesz, hanem a nyári színpadon. Többnyire a budapesti Operaház művészei, valamint szerbiai szoprán is részt fog venni ebben. Lehár- és Kálmán-operettdarabokat adnak elő. Ez is egy nagyszabású koncert lesz, reményeink szerint.

Nagyon színes a program, így ahogy csak a koncerteket említettük.

– A program összeállításakor egy szempontunk volt, hogy mindenféle ízlést és kulturális igényt kielégítsünk, minden csoportnak és korosztálynak tudjunk programot meg kikapcsolódási lehetőséget nyújtani, és ez így van az egész fesztivál programjában is.

Azt lehet-e tudni, hogy belépőjegyes vagy ingyenes rendezvényről van szó?

– Mindegyik programunk ingyenes. A VM4K többnyire ingyenes programokat szokott szervezni. Így lesz ez a fesztivál esetében is.

Milyen programokra számíthatnak még az érdeklődők?

– Lesznek filmvetítések is. Ennek a szekciónak az a neve, hogy Szabadka a filmvásznon. Két magyar ismeretterjesztő filmet és egy tévéfilmet fogunk bemutatni. Ez utóbbi a Pacsirta lesz, méghozzá a tavalyi verzió, ami egy új feldolgozása a Kosztolányi-regénynek, Paczolay Béla rendezésében. Emellett a Magyar olimpia című, ismeretterjesztő dokumentumfilmet fogjuk vetíteni, ez pedig Vermes Lajoshoz köthető. A fesztivál utolsó napján a filmek alkotóival beszélgetünk. Mindemellett meghívott vendégekkel lesznek kicsit komolyabb és könnyedebb közéleti beszélgetések is sportról, gasztronómiáról, divatról és a lelkünkről. Egyébként, ugye, te is az egyik beszélgetés moderátora leszel, úgyhogy együtt izgulunk.

Igen, ez így van. Velem a mentes étkezésről lehet majd beszélgetni.

– Lesz helytörténeti séta is a fesztivál ideje alatt, idegenvezetővel egy-egy túra, mindegyik nap. Ezek a Víztoronytól indulnak, és körbejárják Palics fontos látványosságait és helyeit. Lesznek könyvbemutatók is. Eljön Varró Dániel költő, aki egy gyerekkönyvét hozza el. Eljön Kölnei Lívia, aki egy beszélgetős, Eperjes Károllyal történő beszélgetős kötetét fogja bemutatni. Eljön maga Eperjes Károly is, de az ő programja előadói est lesz. Itt lesz Krausz Gábor is, aki egy gasztronómiai könyvet adott ki nemrégiben, és ezt mutatja be. A fesztiválnak nagyon szerteágazó a programja, de az interneten meg lehet nézni, meg egy füzet formájában is elérhető, hogy ezt mindenki haza tudja vinni, és otthon a szövegkiemelővel kijelölheti, hogy mi az, ami érdekes. Szinte képtelenség ezt így felsorolni, mert tényleg annyira gazdag és széles skálájú a program.

Milyen más munka zajlik még a VM4K berkein belül? Mivel várjátok még az embereket a nyár folyamán, de akár ősszel?

– Június 30-án a fesztiválra hangolódásképpen Palicson, a Vigadó teraszán Révész Richárd Latin Jazz Quartet koncertjét lehet majd megnézni, meghallgatni. Ők egy budapesti banda, és a stílusok miatt egy nagyon zsizsgő koncert elé nézünk, amely este 9 órakor kezdődik. A július a VM4K-ban mindig gyermektábor hónap. Ugyanúgy lesznek táboraink, hetekre lebontva szervezzük őket, illetve a szervezés fázisában van egy fotótábor, vajdasági fotósok mentorálásával: Bezzeg Gyulával, Molnár Edvárddal és Szekeres Leventével. Mindhárman a fotózás külön műfaját képviselik: a sajtófotót, a portréfotót és a természetfotót. Ez reményeink szerint kint lesz Hajdújáráson, egy ottalvós tábor fiataloknak. Ezenkívül minden táborszezonban szokott lenni informatikai táborunk is. Lesz gyerektáborunk, ami nagyon izgalmas, tudóstábor lesz, a keretmeséje pedig, hogy egy őrült tudós össze szeretné zavarni itt a kedélyeket, és a gyerekeknek kell kibogozni a tudomány segítségével. A kamaszoknak táncmozgástáborral készülünk, amely során a táncművészet minden ágába bele tudnak majd egy kicsit kóstolni. Lesz kortárs tánc, néptánc és színpadi mozgás is.

Ez volt a Magyar Szó Taxi első évadának utolsó beszélgetése, szeptemberben azonban újra jelentkezünk. A teljes beszélgetést megtalálhatják a Magyar Szó YouTube csatornáján (a csatorna neve: MagyarSzoNapilap).

Magyar Szó Taxi: Mi hozzuk a híreket!