2024. április 19., péntek

Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk

Augusztus 20-án Szent István, illetve az államalapítás napján azt ünnepeljük, hogy van hazánk, nemzetünk, otthonunk. Államalapításunk ünnepén, Magyarország születése napján Szent István királyunk nemzedékére emlékezünk. A kereszténység felvétele, az államalapítás az elindulás pillanata volt a magyarok számára – emelte ki többek között Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere szombaton a zentai Kertek helyi közösségben megrendezett Kárpát-medence kenyere ünnepén, amely során megszentelték az új kenyeret, amelyet a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége és a Zentai Gazdakör szervezésében vajdasági gazdák által korábban adományozott lisztből sütöttek meg.

Horváth Zsolt felvétele

Horváth Zsolt felvétele

Ugyanebből a lisztből egy kisebb mennyiséget Szolnokra, az ünnepség központi rendezvényére is szállítottak, hogy ott két év kihagyás után újra a város kemencéjében süssék meg az összmagyar kenyeret.

A rendezvénysorozat szombaton, a kora délutáni órákban a Kertek helyi közösség épületének nagytermében kezdődött a zentai művelődési egyesületek bemutatkozásával.

Czegledi köszöntőbeszédének elején Tamási Áron közkedvelt hősét, Ábelt hozta fel, aki a kalandozásai során arra a kérdésre kereste a feleletet, vajon mi végett vagyunk a világon.

– A válasz, amit megtalált, igen egyszerű: Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk – emelte ki a polgármester.

Az ünnepségen jelen volt Benyovszky Anna Andrea, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja, Ótott Róbert, a tartományi mezőgazdasági titkár helyettese, Burány Andrea, a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi képviselője és Juhász Attila, a zentai önkormányzat községi tanácsának oktatásért és művelődésért felelős tagja is.

Az ünnepség a Lisieux-i Szent Teréz-emléktemplomban a msgr. Nagy József zentai római katolikus plébános által celebrált ünnepi misével ért véget, amelyen megszentelték a Kárpát-medence kenyerét is.