2024. április 19., péntek
BÁCSKOSSUTHFALVA

A Szent Istváni-i utat kell járni

Bácskossuthfalva helyi közössége a Monográfia Helytörténeti Egyesülettel karöltve, valamint a katolikus és a református egyház közreműködésével hagyományos Szent István-napi megemlékezést tartott szombaton a Művelődési Ház udvarában. A jelenlevőket Papp László tanácselnök köszöntötte, majd Nagy Tibor történész repítette vissza a múltba. Kiemelve, hogy Szent István szellemiségét és korát manapság féligazságok nyomán sokan félremagyarázzák.

- Ha górcső alá vesszük a jelenlegi magyar társadalmi, politikai, tudományos, kulturális „színpadot", akkor azt láthatjuk, hogy a magyarság megosztott. Vannak az Európai Unió-pártiak és -ellenzők, a politikában is van baloldal és jobboldal, és még az orosz–ukrán háború is meg tud bennünket osztani. Vagy ha magát a nemzeti törzset vizsgáljuk, az is meg van osztva, hiszen vannak anyaországiak és külhoni magyarok. És hogyha nagyon leegyszerűsítenénk az egész helyzetet, akkor azt mondhatnánk, hogy vannak kelet- és nyugatpártiak – kezdte a beszédét Nagy Tibor, majd azzal folytatta, hogy István nem szakított a kelettel.

- Szent István tisztában volt vele, hogy az éltető gyökereink a kelethez kötnek bennünket. És az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy a legnagyobb háborúját is a „dicső" nyugattal vívta meg, amikor az akkori Német Császárság vazallus állammá akart bennünket süllyeszteni. István akkor gyakorlatilag egy 60 éves békét rúgott fel, és kizavarta a németeket az országból. Az is köztudott, hogy Géza fejedelem és felesége, Sarolt a német-római császár húgát, Gizellát választotta fia feleségének. Ugyanakkor ne felejtsük fel, hogy István már fiának, Imre hercegnek keletről egy bizánci hercegnőt jelölt ki feleségül. Istvánnak tehát fontos volt kelet és nyugat is, és nem az egyiket vagy a másikat választotta, hanem a kettő közötti magyar úton járt. Ezt az örökséget és elvet szem előtt tartva nekünk is ezt kell választani – hangsúlyozta a bácskossuthfalvi történész. Ezután Tóth József plébános és Móricz Árpád református lelkész közreműködésével ökumenikus szertartás keretében hálát adtak az új kenyérért. Az ünnepségen közreműködött a református egyház énekkara Beke Edit vezetésével, illetve a Moravicai Fúvószenekar kamaraegyüttese Ognjenović Réka irányításával. Az első királyunkat ábrázoló szobor talapzatánál a házigazdák képviselői mellett Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke és Forró Krisztián, a 9+1 Nemzetközi Művésztelep vezetője is elhelyezte az emlékezés virágait a művelődési ház udvarán. A résztvevők ezt követően megtekintették a 9+1 Nemzetközi Művésztelep mesterműhelyének táborzáró alkalmi kiállítását is.