2024. március 29., péntek

Emlékezni öröm és kötelesség

Újvidéken megtartották a Magyar Nemzeti Tanács Szent István-napi ünnepségét

Cikkünkhöz képgaléria kapcsolódik, amely ITT érhető el.

Minden nemzeti ünnep különleges jelképe annak, hogy egy nép, nemzet mire emlékezik és mire emlékeztet – mondta ma Hajnal Jenő az Újvidéki Színházban, ahol a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) Szent István-napi központi ünnepségére gyűltek össze a vajdasági magyar közösség tagjai, a köztársasági és a tartományi képviselet.

Államalapító királyunk szentté avatásának évfordulóján az MNT elnöke kiemelte: a zűrzavaros és önmagából kiforduló világunkban Szent István ismét élmény és ihlet lehet számunkra.

– Emlékezni elődeinkre öröm és kötelesség. Minden körülöttünk, velünk szomszédságban és barátságban élő nép számára már nagyon régen kiderült, hogy miként a családnak, a közösségnek, úgy a nemzetnek sincs alternatívája. Mindegyik nemzet történelmi képződmény. A magyar is az. Ha pedig ez az igazság, akkor ennek a nemzetnek nyelvre, kultúrára, közös érzületre van szüksége a nap mind a huszonnégy órájában.

Hajnal Jenő, az MNT elnöke (Ótos András felvétele)

Hajnal Jenő, az MNT elnöke (Ótos András felvétele)

Léthelyzetben az iránymutatóink a kultúránk, a kulturális autonómiánk, a választás és a vállalás kérdése: csak ezek számolhatják fel kisebbségünket, mely eredetileg mindössze számbeliségünket jelöli – hangsúlyozta Hajnal Jenő.

– Most, amikor az ország a népszámlásra és a közvetlen nemzeti tanácsi választásokra készül, csak nemzeti közösségünk anyanyelvhasználatának, oktatásának, kultúrájának és tájékoztatásának szívós gyarapítása és fejlesztése juttathat el bennünket hosszú távon minőséget is jelölő kisebb voltunk felszámolásához. Még akkor is, ha mostanság Isten kezében vagyunk, s e nehéz időkben a számok döntenek – utalt a közelgő népszámlálás jelentőségére az MNT elnöke. Majd hozzátette: – A mai közös ünneplésünk egészen mást bizonyít: a közös akaratot és a tett lényegét, hogy azért vagyunk ma itt így együtt, mert bár rémülten nézünk szembe a valóság képeivel, a látványnál mégis erősebb bennünk a kötődés a közös múlthoz, a megtartó hithez és a jövőt építő közös reményhez. Mert „sorsunk emlékezetünkben van megírva”, és mert emlékezni elődeinkre öröm és kötelesség – fejezte gondolatait a vajdasági magyar közösség nemzeti tanácsának elnöke az államalapító királyunk tiszteletére megtartott ünnepélyen.

A megemlékezők (Ótos András felvétele)

A megemlékezők (Ótos András felvétele)

Ugyanitt elhangzott, hogy Szent István napját a vajdasági magyarok mindig is sajátjukként ünnepelték, ám 2018 óta kiemelt tartományi jelentőségű ünnepként is nyilván tartják. Akkor hozott ugyanis rendeletet a vajdasági képviselőház a tartományi jelentőségű dátumok megállapításáról és ünnepélyes megjelöléséről, amelyek között szerepel a magyarok nemzeti ünnepe is. A kölcsönös megbecsülés megerősítéseként az újvidéki ünnepen évek óta részt vesznek a tartományi kormány képviselői. A vajdasági magyar közösség tagjait Igor Mirović tartományi kormányelnök idén is köszöntötte.

– Az államokat és a közösségeket mindig azok vezették legjobban, akik merész célokat tűztek ki maguk elé és jobb jövőt mertek álmodni. Ilyen személyiség volt a magyar történelemben Szent István. Örökérvényű alkotása és hagyatéka, hogy népét átvezette a történelem viszontagságain, majd elvezetett addig a pillanatig is, hogy ma Vajdaságban együtt ünneplünk. Tisztelet azoknak, akik azon fáradoztak, hogy a kivételes magyar államalapítóra tartományi szintű ünnepen emlékezzünk meg. Együtt ünnepelhetünk, ami az egész vajdasági közösség javát szolgálja. Évek óta együtt vezetjük a tartományi ügyeket, és sikereink is közösek. Mindezt az állami szintű, hihetetlenül eredményes együttműködés is támogatja – utalt Magyarország és Szerbia államvezetésének közös eszközeire és céljaira a tartományi kormányfő, aki beszéde végén köszöntötte az ünneplőket.

Igor Mirović (Ótos András felvétele)

Igor Mirović (Ótos András felvétele)

A Honnan jő a fény… elnevezésű ünnepségen a VMSZ államtitkárai és köztársasági képviselői is tiszteletüket tették. Az új búzából sütött kenyeret a történelmi egyházaink lelkipásztorai áldották meg, az ünnepi műsort viszont Vitkay-Kucsera Ágota énekművész és Verebes Krnács Erika előadóművész tették fennköltté. A színpadon fergeteges hangulatot teremtett a topolyai Kodály Zoltán Művelődési Központ Cirkalom táncegyüttese. A műsor zenei kíséretét Klemm Dávid és a Fokos zenekar biztosították.