2024. április 28., vasárnap

Őszre nemzeti tanácsi választások

Azok élhetnek választójogukkal, akik feliratkoztak a külön választói névjegyzékbe

Pont kerülhetett azoknak a találgatásoknak a végére, hogy az októberi népszámlálás miatt elhalasztják-e az ősszel esedékes nemzeti tanácsi választásokat. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádiónak nyilatkozva elmondta:„Voltak kísérletek, hogy mivel népszámlálás lesz, halasszák el a nemzeti tanácsi választásokat. Ez a dilemma lezárult, a nemzeti tanácsi választás a törvény szövegével és értelmével összhangban valamikor október folyamán, legkésőbb november elején esedékes.”A nemzeti tanácsi választás kampánya már augusztus végén megkezdődhet, a VMSZ most is összefogásra törekszik, tette hozzá Pásztor.

Ez lesz a negyedik alkalom, hogy a magyar közösség közvetlenül választhatja meg a 35 tagú Magyar Nemzeti Tanácsot. Négy évvel ezelőtt november 4-én tartották meg a választást.

A nemzeti kisebbségek képviselői akkor élhetnek választójogukkal a nemzeti tanácsi választáson, ha feliratkoztak a külön választói névjegyzékbe. Miközben az általános választói névjegyzékbe a felnőttkort elérő polgárt automatikusan bejegyzik, a külön választói névjegyzékbe kizárólag személyes kérelem alapján jegyzik be a tizennyolcadik életévét betöltő polgárt. Személyazonosító okmánnyal a polgárok a lakóhelyük szerint illetékes helyi önkormányzat hivatalában kérhetik a feliratkozást a névjegyzékbe. Aki egyszer feliratkozott például a magyar külön választói névjegyzékbe, annak ezt nem kell megismételnie minden egyes nemzeti tanácsi választást megelőzően.Habár a névjegyzéket az illetékes szerv hivatalból köteles lenne naprakészen tartani, amennyiben valakinek megváltoztak a személyes adatai, annak érdemes ellenőriznie, hogy ezt nyilvántartásba vették-e, és amennyiben nem, adatmódosítást kérnie az illetékes helyi önkormányzat közigazgatási hivatalának általános közigazgatási osztályán – korábban volt rá példa, hogy például amikor valaki egyik településről egy másikba költözött, törlődött a névjegyzékből. Aki esetleg nem biztos abban, hogy feliratkozott-e a külön választói névjegyzékbe, vagy nem biztos adatainak a pontosságában, ezt az emberi és kisebbségi jogi és társadalmi párbeszédért felelős minisztérium honlapján ellenőrizheti: https://upit.posebanbirackispisak.gov.rs/.