2024. március 28., csütörtök

Az írott szó népszerűsítése a cél

Versíró pályázatot hirdetett az óbecsei Népkönyvtár

Az óbecsei Népkönyvtár regionális versíró pályázatot hirdetett 10 és 18 év közötti gyermekek és fiatalok számára Zajedno–Együtt címmel. A pályázat célja a gyermek- és ifjúsági kreativitás megerősítése, a költészet és az írott szó népszerűsítése, valamint a regionális együttműködés elmélyítése.

– Nagy örömmel értesítünk mindenkit, hogy A vers csak születik elnevezésű gyermekversíró pályázatunk az idén gyermek- és ifjúsági verspályázattá nőtte ki magát. Ezért új elnevezést is kapott, és mivel magyar és szerb nyelven hirdettük meg, így a pályázat a Zajedno–Együtt nevet viseli. A Művelődésügyi és Tájékoztatási Minisztérium is felismerte ennek a pályázatnak a jelentőségét, és 120 ezer dinárral támogatta azt – mondta Lovas Đijanta, az óbecsei Népkönyvtár igazgatója.

Fenyvesi Szilvia, az óbecsei Népkönyvtár munkatársa elmondta, hogy a pályázatra legtöbb két alkotást küldhetnek a 10 és 18 év közötti résztvevők.

– A versíró pályázatnak megvannak a kritériumai. Olyan verseket várunk, amelyek máshol még nem jelentek meg, nem vettek részt más versenyen, pályázaton. Fontos a határidő betartása, emellett az adott alkotásnak meg kell felelnie a vers felépítési formájának. Minden résztvevő ügyeljen arra, hogy ezeknek a szempontoknak eleget tegyen az irománya, hiszen ha valamelyik elvárásnak nem tesz eleget, akkor kizárjuk a pályázatból. Pályázatunk regionális jellegű. A résztvevők küldhetnek két magyar nyelvű vagy két szerb nyelvű verset, de elfogadjuk azt is, ha valaki két olyan költeményt küld, amelyből az egyik magyar, míg a másik szerb nyelvű – ismertette a pályázat szabályait Fenyvesi Szilvia.

A téma nincs meghatározva, a versek beküldési határideje szeptember 30. A pályázat eredményeit október 22-én ismertetik, amikor egyúttal bemutatásra kerülnek a legsikeresebb alkotások több kategóriában. Az alkotásokat a maticna.becej@gmail.com e-mail-címre várják a szerző rövid életrajzával együtt.