2024. március 28., csütörtök

Megújuló utak Magyarkanizsa községben

Martonoson és Oromhegyesen aszfaltozási munkálatok zajlanak

Utcákat aszfaltoztak a községben, néhol a munkálatok még most is folynak, de már látszódik a fény az alagút végén, vagy inkább a rétegek az utcákon. Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere csütörtökön megtekintette a munkálatokat, és elmondta, hogy mindent megtesznek azért, hogy a falvakban is járható utcák legyenek. Köztársasági szintű támogatásokat is remélnek a közeljövőben, hogy a nagyobb munkálatokat is számításba vehessék.

– Nagyon örülök, amikor a közösség összefog, és helyi szinten van akarat és elképzelés, ami utána eljut a megvalósításig. Martonos és Oromhegyes vonatkozásában elmondható mindez, ugyanis a falvak saját bevételeikből is hozzájárulnak a beruházáshoz. Oromhegyesen volt helyi járulék, amiből maradtak eszközök, Martonoson pedig még mindig van helyi járulék, amiből lehet befektetésekre fordítani. Az önkormányzatnak az a fejlesztési politikája, hogy azon helyi közösségek esetében, melyek saját maguk által megteremtett pénzt tudnak hozzárendelni egy beruházáshoz, annak az összegét megduplázza az önkormányzat – mondta a polgármester.

Így történt Martonoson, ahol 10,8 millió dinárt, és Oromhegyesen is, ahol 19,5 millió dinárt fordítottak összesen aszfaltozásra. Fejsztámer Róbert elmondta, hogy köztársasági segítségre lesz szükség a Kispiac–Ludas út felújítására és szélesítésére és az adorjáni és a martonosi bekötőút felújítására, továbbá a Horgoson megkezdett munkálatok befejezése is tervben szerepel, valamint Magyarkanizsán a piac környéki utcákat szeretnék rendbe tenni, és parkolókat kialakítani.

Martonoson a Berkity József utca temető melletti folytatását (a Testvériség-egység és a Tito marsall utcák között) erősítették meg és szélesítették ki, mintegy 250 méter hosszúságban, amire már nagy szükség volt – mondta Horvát Gergely, a helyi közösség tanácsának elnöke.

– Ez az út nagyon keskeny volt, viszont nagyon forgalmas, főleg a mezőgazdasági termelők használták. Nagy gépek közlekednek itt, így állandóan problémák adódtak. A helyi tanács és a község vezetősége közösen döntött úgy, hogy kiszélesíti és megjavítja. Így most az eddigi három helyett öt méter szélességű – mondta a martonosi elnök.

Oromhegyesen két helyszínen jártunk. A Topčider utcában az aszfaltozott részt folytatják. A házsor végéig mintegy 800 méter hosszan készül majd el az új útburkolat, három méter szélességben. A beruházás értéke 12,2 millió dinár. A munkálatok márciusban kezdődtek és áprilisban fejeződnek be. A Határőr (Graničar) utca aszfaltozása is megkezdődik a Petőfi Sándor utcától mintegy 350 méter hosszúságban, valamint a Nađ Kosta utca végén lévő lejtőé kb. 60 méter hosszan. Mindkét részre három méter széles aszfaltburkolat kerül, összesen 7 millió dinárból.

A helyszínen Bata Imre, az oromhegyesi helyi közösség tanácsának elnöke arra mutatott rá, hogy sokat kellett várniuk az oromhegyesieknek, de nem hiába.

– Éveken keresztül alig történt útkarbantartás a faluban, így joggal mondhatom, hogy van helye az új aszfaltnak. Most három utcát aszfaltoznak, de ha dupla ennyi lenne, az is kevés lenne, úgyhogy mindenképp arra számítunk, hogy az elkövetkező években ezek a munkálatok folytatódnak és megsokszorozódnak – mondta a helyi közösség tanácsának elnöke.