2024. április 27., szombat

Válság az energiapiacon

Aleksandar Vučić: Szerbiában lesz elegendő földgáz és áram télire

Újabb történelmi csúcsot döntött tegnap a földgáz ára Európában. A holland TTF elosztó novemberi irányadó száma elérte az 1000 köbméterre számított 1900 dolláros szintet. Az év eleje óta az ötszörösére drágult a földgáz. A járvány utáni gazdasági fellendülés miatt az elmúlt időszakban meredeken emelkedik a gáz, a kőolaj és a szén ára már nemcsak Európában, de globálisan is. A földgáz drágulásának fő oka, hogy a nyáron a legtöbb európai ország nem töltötte fel gáztárolóit, mivel úgy gondolták, hogy őszre csökken a gáz ára. Ám közben felélénkült a gazdaság, megnőtt a földgáz iránti igény, amivel a kínálat nem tud lépést tartani. Az orosz Gazprom gázipari vállalat pedig nem siet az európai tartalékok feltöltésével, sőt jelentősen csökkentette az EU-ba irányuló gáz mennyiségét. Annak ellenére is gyorsuló ütemben emelkedik a födgáz ára, hogy hétfőn megkezdődött az Oroszországot és Németországot összekötő Északi Áramlat 2 gázvezetékpár első vezetékének feltöltése, a második vezetéken pedig folytatódnak az üzembe helyezés előtti munkálatok. A vezetékpáron évi 55 milliárd köbméter földgáz szállítható.

Mivel a gáz kiemelt elem több ország áramtermelésében, a villamosenergia-árak is rekordszintre emelkedtek. Emiatt több ország úgy véli, hogy valamilyen beavatkozásra van szükség az európai energiapiacon.

A szlovéniai Kranj melletti Brdóban az Európai Unió és a Nyugat-Balkán vezetőinek csúcstalálkozóján Aleksandar Vučić államfő a kialakuló energiaválságot kommentálva elmondta, hogy a koronavírus-járvány után ez a legnagyobb krízis.

– Kínában már korlátozzák az áramfogyasztást, és Európára is hasonló gondok várnak. Szerbia jelenleg 270 dollárt fizet 1000 köbméter gázért. Okos döntés volt, hogy gázvezetéket építettünk – fejtette ki Vučić.

Rámutatott arra, hogy Európában az energiaválság egyik oka a karbonadó bevezetése, a mások pedig az, hogy az országok februárban és márciusban úgy gondolva, hogy kilábaltak a járvány okozta válságból, megnövelték a termelési kapacitásukat, és nem kötöttek időben gázszerződést Oroszországgal, így most Putyin szabadon dönthet az árakról.

Hangsúlyozta, Szerbiában lesz elegendő földgáz és áram télire, több mint Európa más országainak.