2024. március 28., csütörtök
VASÁRNAP ESTE

Koncert a szabadkai zsinagógában

Kamarazene a középpontban címmel hangversenyt tart a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány vasárnap 19.30-kor a zsinagógában. Ez a koncert is része az első alkalommal megrendezésre kerülő Kárpát-medencei Komolyzenei Fesztiválnak. A fesztivál különlegessége, hogy az egyes koncertek egymás utáni napokon a Kárpát-medence különböző városaiban kerülnek megrendezésre: Budapesten, Miskolcon, Debrecenben, Szabadkán, Pozsonyban, Ungváron és Kolozsváron.

A szabadkai koncert első része a romantikáé lesz. Liszt Ferenc Weimarban, egy hercegi esküvőre komponált négykezes Ünnepi polonéze adja meg a felütést, majd Goldmark Károly az 1860-as években hegedűre és zongorára írt öttételes I. szvitje csendül fel. A hangverseny második részében a XX. századi magyar zenetörténet meghatározó mesterei, Bartók Béla és Kodály Zoltán mellett Kovács Béla és Weiner Leó művei hangzanak el, részben eredeti művek, részben átiratok.

Előadók: Lugosi Dániel Ali – klarinét, Király-Lugosi Veronika – hegedű, Varga István – cselló, Eckhardt Gábor – zongora, Bonnyai Apolka – zongora.

A fesztivál fővédnöke: prof. dr. Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere. A fesztivál alapítója és védnöke: dr. Bajkai István országgyűlési képviselő. A fesztivál művészeti vezetője: Bonnyai Apolka zongoraművész.

A belépőjegy ára 700 dinár vagy 2000 forint. A jegy a koncert előtt a Zsinagóga főbejáratánál található infópultnál is megvásárolható.

Bővebb információ a www.karpatfesztival.hu weboldalon olvasható.