2024. április 26., péntek
BIRKÓZÁS

Érem a homokban

A magyarkanizsai Fábián Orsolya ezüstérmet nyert a görög tengerparton megtartott korosztályos strandbirkózó-Európa-bajnokságon

Paralián, a piciny, de gyönyörű görögországi falucskában, a tájainkon is közkedvelt turistadesztináció tengerpartján rendezték meg a junior strandbirkózók idei Európa-bajnokságát, amelyre a szerb válogatott is elutazott, a legjobb eredményt pedig a magyarkanizsai Fábián Orsolya érte el a 70 kg-os súlycsoportban, mert a csapat egyetlen érmét ő szerezte meg, egy ezüstöt.

Néhány szót a birkózás e válfajáról, hiszen tájainkon ez még újnak számít.

– A küzdelmek homokban történnek, egy szivaccsal körülvett körben, a menet három perc. A strandbirkózás jellegzetessége, hogy semmilyen testrésszel nem szabad a homokhoz érni, mert akkor az pont az ellenfélnek. A mérkőzésnek akkor van vége, ha a versenyző előbb eléri a három pontot, ilyen akció lehet például az, ha a rivális a hátára, két vállra esik. A strandbirkózás a kötött- és a szabadfogás keveréke, de a támadónak nem szabad leérnie, mert akkor az pont a másiknak – kezdte Orsi, majd édesapja, egyben az edzője, Fábián Ákos magyarázta tovább: – A lényeg az, hogy talpon kell maradni. Lehet gáncsolásos csípődobás, lehet szaltót vagy szuplét dobni, vannak ledöntések, hanyatt lökések és rogyasztások is. Látványos, gyors műfaj ez, ritkán mennek végig a menetek. Lényegében azért lett ez kitalálva, hogy a birkózást látványosabbá tegyék a nézők számára. Nyáron több sportágban holtidény van, így találták ki például a strandröplabdát is, s lám, az már olimpiai sportág. A nemzetközi birkózószövetség is ilyen megfontolásból indította el az egészet, s mind nagyobb és nagyobb hangsúlyt fektet erre, ennek eredményeként pedig a 2022-es ifjúsági olimpián már a programban szerepel. Afrikában, például Szenegálban és Maliban nagyon sokan űzik ezt, amolyan nemzeti sportág, s ezzel is segíteni akarják az ottani fejlődést, mert tulajdonképpen semmi nem kell hozzá, csak homok meg egy kis szivacs. A felnőtteknek már pénzdíjas világkupa-sorozatuk van, idéntől kezdve pedig korosztályos Eb-t és vb-t indítottak. Mindezekért nagyon jó kiegészítőnek tartom, főleg a lányoknál. A strandbirkózók mezőnyében nem észlelhető akkora dominancia a volt szovjet tagköztársaságok részéről, ám azért itt is az dominál, aki eleve jó birkózó. Most a lányoknál az ukránok, a fiúknál az azeriek voltak a legjobbak.

Török és román ellenfél legyőzésével kerültél a döntőbe, ott pedig ukrán lánnyal mérkőztél meg.

– Az első meccsem a törökkel volt, s aránylag könnyen, három levitellel győztem. A csoportomból másodikként a másik csoport győztesével, a románnal kerültem aztán össze, őt pedig egy három pontot érő gáncsos levitellel dobtam el. A döntőben aztán jött megint a mumus, az ukrán, de annak örültem, hogy tudtam ellene pontot szerezni.

Kanizsán szép homokos strand van. Tudtál-e tudatosan, célszerűen készülni?

– Már tavaly Magyarországon indultam a strandbirkózó-bajnokságon, s ott sok mindent el tudtam lesni a többiektől. Szereztem egy kis rutint, de külön erre, homokban nem edzettünk, ám szőnyegen annál inkább gyakoroltuk azokat a szituációkat, amelyek a homokban történhetnek. A magyarországi tapasztalat sokat segít.

A homok le tudja rendesen horzsolni a bőrt. Milyen érzés abban birkózni?

– Kellemetlen lehet, főleg akkor, ha a szemedbe megy, s mozogni, lépkedni is nehezebb a homokban. Megpróbáltam viszont kizárni ezeket a dolgokat.

A turistaidény tart még a tengeren. Ez hogy nézett ki?

– Paralián, közvetlenül a tengerpart mellett rendezték meg ezt a versenyt, ezért számomra rendkívül szép élmény volt, mert egyik felől a tenger volt, a másikról meg számos szurkoló és kíváncsi turista, hiszen a mi versenyünk előtt a felnőttek világkupa-sorozatának a harmadik állomását is itt szervezték. Kétnapos volt tehát a verseny, s tényleg sokan voltak rá kíváncsiak.

A fotókon azt is láthatjuk, hogy itt más a szerelés, sokkal lányosabb. Nem zavart ez?

– Engem egyáltalán nem, a ruci a strandhoz illő volt.

Magyarkanizsán is mindig örülnek annak, ha valaki jól szerepel, és érmet szerez. Mennyire lehet azt mondani, hogy ez az ottani Vajdasági Birkózóakadémia első nemzetközi érme?

– Bátran lehet ezt mondani, és büszke is vagyok arra, hogy az akadémiát is képviselve tudtam ezt a helyezést elérni. Itt edzek, jó, hogy vannak bennlakó lányok, és más klubokból is érkeznek, ezért most lázasan készülök vissza Paraliára, mert szintén ott szervezik meg a mediterrán bajnokságot a junior korosztálynak, október végén.