2024. április 25., csütörtök

Marad-e az állandó munkaviszony a vendéglátóiparban?

A szakszervezetek aggódnak az új törvénymódosítás következményei miatt

Az idénymunka bejelentésére vonatkozó könnyítések miatt 2-3 év múlva megszűnhetnek a bejelentett munkahelyek a vendéglátóiparban – figyelmeztették az illetékeseket a szakszervezetek. Jelenleg ugyanis kizárólag a mezőgazdasági idénymunkásokat lehet bejelenteni az egyszerűsített eljárással, a kidolgozás alatt lévő törvénymódosítás viszont a könnyített adóztatási rendszert kiterjesztené a vendéglátósokra, az idegenforgalomban dolgozókra, valamint az építőiparra is.

Az idénymunkáról szóló rendelkezések kiterjesztését a NALED (Helyi Nemzeti Gazdaságfejlesztési Szövetség) is feltérképezte. A koronavírus-járvány előtti időszakban elvégzett felmérésük szerint az idegenforgalomban és a vendéglátóiparban 105 ezer idénymunkás dolgozott Szerbiában.

VISSZAÚT A SZÜRKEGAZDASÁGBA?

A szakszervezetek álláspontja szerint az új rendelkezések bevezetésével a hazai és a külföldi idénymunkások is bizonytalanabb helyzetbe kerülnek, és még inkább függnek majd a munkaadóktól. Mindez pedig olyan gazdasági ágazatban történhet meg, amelyre már régen nem jellemző az idénymunka. Dragan Cvetković, a Vendéglátósok és az Idegenforgalomban dolgozók Független Szakszervezetének elnöke szerint a törvénymódosítás teljesen felesleges, mert az érvényben levő rendelkezések megfelelően szabályozzák az idénymunkát.

– A szezonális munkavállalás külön szabályozása csak a mezőgazdaságban indokolt, illetve részlegesen az építőiparban is alkalmazható, a vendéglátásban azonban semmiképp. Félő ugyanis, hogy a vendéglátósok és az idegenforgalmi irodák ezt követően túlnyomórészt csak a szezon idejére jelentik majd be a munkásokat, és így 2-3 év múlva nem marad hagyományos munkaviszonyban levő személy ezekben az ágazatokban. Így továbbra is az írott munkaszerződést szorgalmazzuk, amely a munkaadó aláírásával és pecsétjével szavatolja az alkalmazott védelmét és az őt megillető jogokat – mondta Cvetković. Hozzátette: ha az új törvénymódosítást megszavazzák, akkor reméli, hogy csak a külföldi vendégmunkásokra vonatkoztatják, a vendéglátóiparban és turizmusban dolgozó hazai alkalmazottakra viszont nem terjesztik ki.

RENDEZNI AZ IDÉNYMUNKÁSOK STÁTUSZÁT

A szálloda- és étteremtulajdonosokat tömörítő Hores Egyesület viszont támogatja az új törvénymódosítások életbe lépését. Hangsúlyozzák, hogy jelenleg a vendéglátóiparban dolgozók csaknem fele feketén dolgozik, azaz nincs szerződéssel garantált állandó munkahelye. Amennyiben ezeket az alkalmazottakat idénymunkásként lehetne bejelenteni, akkor rendeződne a helyzetük: rendelkeznének társadalmi biztosítással és az őket megillető jogokkal is – állítja Georgi Genov, a Hores elnöke.

Az idénymunkákra vonatkozó törvények alakítását figyelemmel kíséri a gazdasági és szociális jogok kezdeményezésével foglalkozó A11-es csoportosulás is. Az új törvénymódosítás véleményezésében hangsúlyozzák, hogy bevezetése után az állami szervek feltehetően az adók és járulékok megfizettetésével foglalkoznak majd, miközben a munkások helyzete nem javul.

Egyelőre még nincs meghatározva, hogy mikor kerül közvitára az idénymunkáról szóló törvénymódosítás.