2024. április 26., péntek

Állami kitüntetésben részesítették Pásztor Istvánt

Pásztor István: Példaértékű, amit mi, a vajdasági magyar közösség, leraktunk az asztalra

Áder János, Magyarország elnöke Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőháza elnökének az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából pénteken Budapesten a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést adományozta a vajdasági magyarság érdekében több évtizede fáradhatatlanul végzett szolgálata, valamint a magyar-szerb megbékélési folyamatban, és a két ország kapcsolatrendszerének megerősítésében betöltött példaértékű szerepe elismeréseként.

A magyar köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök felterjesztésére tüntette ki Pásztor Istvánt.
Akármit mond ilyenkor az ember, az egyben kevés és sok is – jegyezte meg lapunknak nyilatkozva Pásztor István. „Nehéz megfelelő szavakat találni, hiszen az emberben az ezekhez hasonló pillanatokban számos érzés és gondolat kavarog."
– Nem mondanék igazat, ha azt állítanám, nem tölt el büszkeséggel a kitüntetés. Az ilyesmit az ember a hosszú időn át tett erőfeszítésnek az elismeréseként éli meg, annak az erőfeszítésnek az elismeréseként, amit a legjobb belátása szerint tett. Van ennek egy szimbolikus üzenete is, abban a tekintetben, hogy a jelenlegi magyar államvezetés, a köztársasági elnök, a házelnök és a miniszterelnök, szomszédságpolitikában, valamint európai és térségbeli politikában, továbbá nemzetpolitikában miről mit gondol. Ilyen tekintetben egészen biztos, hogy az, amit mi, a vajdasági magyar közösség, közösen leraktunk az asztalra, példaértékű és eredményként felmutatható. Egyebek mellett erről szól a kitüntetés. Az ember egy időben érzi úgy, hogy megérdemelte és hogy nem érdemelte meg az elismerést. Ilyenkor az ember úgy érzi, hogy ezzel nem pont kerül egy folyamatra, hanem folytatódik az, amit eddig csinált, egy újabb megerősítéssel, valamint többletkötelezettséggel, hogy ne hozzon szégyent se önmagára, se azokra, akik kitüntették, de azokra sem, akiknek a soraiból ezt a kitüntetést megkapta – osztotta meg lapunkkal gondolatait Pásztor István.
A VMSZ elnöke arra is rámutatott, hogy a pillanat emelkedettségéhez a kitüntetés átadásának a helyszíne, az Országház Kupolacsarnoka is hozzájárult, tekintettel arra, hogy a magyar művészeti és tudományos élet kiemelkedő tagjai közül ki mindenki fordult meg már ott előtte, illetve vele egy időben. Amikor az ember elkezd közélettel foglalkozni, fel sem merül benne, hogy mindez bekövetkezhet, ám amikor bekövetkezik, akkor ez nagyon felemelő érzés – emelte ki Pásztor István.