2024. április 26., péntek
NÉPMŰVÉSZETI TÁBOR KISOROSZON

Teltházas jubileum

Régi szakmák megismerése, kézművesség, vetélkedők, játékos foglalkozások és természetesen a barátkozás a célja a kisoroszi Népművészeti Tábornak, amit 20. alkalommal tartanak a kisoroszi Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központban. A tábor a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű rendezvénye.

Háromnapos rendezvény formájában sikerült tavaly megőrizni a tábor folytonosságát, amely sorrendben a 20. lett volna. Ezért most valójában az idei – az immár újra egyhetes – tábor lett a jubileumi rendezvény.

– Biztos vagyok benne, hogy Vajdaságban nincs még egy ilyen tábor, ahol ennyi gyerek van jelen. Kilencvenöt gyerek vesz részt ebben az egyhetes táborban. Nagykikinda, Magyarcsernye, Bégaszentgyörgy községekből, de a környező más településekről is érkeztek gyerekek. A táborban olyan gyerekek is vannak, akiknek a családja elköltözött Ausztriába, Németországba vagy más nyugati országba. Örülünk nekik is, mert ez a tábor az, amely alkalmat ad arra, hogy megőrizzük hagyományainkat és kultúránkat – mondta Talpai Sándor, a Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központ elnöke.

A nap magyar dalok éneklésével kezdődik, majd számos foglalkozáson vehetnek részt a gyerekek.

– Van gyöngyfűzés, fafaragás, nemezelés, hímzés-varrás és újrahasznosítás. Az utóbbinak nagyon örülünk, mert így a gyerekekkel azt tudatosítjuk, hogy azokat az anyagokat, amelyeket különben eldobnánk, újra hasznosíthatjuk, és nagyon szép dolog, tárgy készülhet belőle – mesélte Bacsik Lőrinc Natália táborvezető.

A foglalkozások mellett lesz Ki mit tud? vetélkedő, az itt készült tárgyakat vasárnap kiállítják, a gyerekek pedig aztán hazavihetik őket.

A tábor visszajáró látogatói között vannak külföldön élő gyerekek is. Šahurić Emina például Bécsben született és ott is él a szüleivel, de szívesen hazajár nyaranta a táborba, és hogy egyúttal meglátogassa kisoroszi nagyszüleit. Csúszó Márk kicsi kora óta Németországban él, de ő is hasonló okból hazajár. Még egy visszajáró személy van közöttük, Balázs Katalin magyarországi keramikus is, aki Petőfi ösztöndíjasként ismerte meg a bánáti magyar közösséget. Elmondása szerint férjével szeretnek ide jönni, mert tulajdonképpen haza jönnek, mivel nagyon sok emberrel élő kapcsolatot tartanak fenn.

A tábor vasárnap az itt készített munkák kiállításával és a gulyásfőző fesztivállal zárul. n K. I.