2024. március 29., péntek

Mesterhiány

A munkaadók kétségbeesetten keresik a szakembereket Szerbiában, de hiába

Az új idők szele rendszeresen átrendezi a munkapiacot. Bizonyos szakmákkal nagyon jól lehetett keresni néhány évvel ezelőtt, mostanra azonban álláshoz sem lehet jutni velük. A nova.rs hírportál a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat (NMSZ) munkatársaitól érdeklődött az iránt, melyik szakmák a legkeresettebbek Szerbiában az utóbbi időben.

A hivatalos adatok szerint a foglalkoztatók folyamatosan keresik a mesterségek ismerőit, a kétkezi szakembereket. Azok a személyek, akik egy szakma csínját-bínját ismerik, nem kell munkalehetőségre várniuk. A fokozott kereslet miatt ők akkor állnak munkába, amikor akarnak.

Szerbiában lakatosból, szakácsból, az asztalosból, sofőrből, kőművesből, ácsból, villanyszerelőből,  hegesztőből és CNC-gépkezelőből van leginkább hiány. A pályázat elbírálásának elsődleges feltétele a munkatapasztalat, valamint a speciális ügyesség a szakmában.

A szolgálat munkatársai szerint a hivatalos adatok arról árulkodnak, ezek azok a szakmák, amelyek iránt lankadatlan a kereslet. Az NMSZ munkatársai többféle forrást használnak fel ahhoz, hogy a megfelelő információkhoz juthassanak. Tárgyalnak a foglalkoztató szférával, statisztikát vezetnek a pályázati felhívások alapján, beszélgetnek a munkáltatókkal, tárgyalnak az önkormányzatokkal a közelgő beruházásokról és az ezt kísérő munkaerő igényeiről.

– A szabad munkahelyek számát a munkaadó 2009 óta nem köteles bejelenteni, s emiatt az NMSZ nem rendelkezik biztos adatokkal a munkapiaci keresletről. Nem tudjuk, mennyi a szabad munkahelyek száma, erről csak akkor értesülünk, ha a munkaadó hivatalos úton értesít bennünket. A legutóbbi összegzés szerint 2021 folyamán eddig a vízvezeték-szerelők, ácsok, villanyszerelők, lakatosok, varrónők, szerelők és az építőipari munkások iránt volt legnagyobb az érdeklődés – közölték az NMSZ munkatársai a hírportál riporterével.

A szolgálat dolgozóinak a fizetésekről sincsenek pontos adataik, azon kívül, amit hivatalos úton közöl a munkaadó. Az alkalmazottak megkapják-e az ígért bért, illetve nem. A közelmúltban megjelent egy munkapályázat, amelyben 240 ezer dinár havi fizetést kínáltak egy vízvezeték-szerelőnek. Azt persze maga a pályázó sem tudhatja egy hirdetés alapján, valójában mit foglal magába az ajánlat: mennyit kell dolgozni, hol, milyen feltételek mellett. Az érdekes része a munkába állásnak pedig innen indul.