2024. április 26., péntek

FRISSÍTETT – Folytatódik a határátléplők mizériája

Gradinánál tíz napja kilométeres sorok kígyóznak – Horgosnál sem javult a helyzet

Több órás várakozásra kell felkészülniük azoknak, akik Bulgária és Törökország felé utaznak Szerbiából. A gradinai határátkelőn ugyanis már tíz napja folyamatosan tömegek várakoznak arra, hogy átlépjenek a határon.

A becslések szerint ezen a hétvégén megdőlhet a múlt heti rekord, amikor 110 ezer utas lépett át ezen a határátkelőn Bulgáriába – jelenti a Szerbiai RTV tudósítója. A helyszínen levő újságíró beszámolt arról is, hogy a Szerbiából való kilépéskor órákat várnak az emberek. Kilométeres kocsisorok kígyóznak annak ellenére is, hogy hat sávon engedik át az utazókat. A két határ összeért: a hosszú várakozás egyik oka, hogy a járványügyi rendelkezéseknek megfelelően mélyrehatóan ellenőrzik a határátlépőket. A helyzetet csak nehezíti, hogy a határ túloldalán munkálatok folynak a Bulgáriába vezető új autóúton – írja a szerb közmédia. Hozzáteszik: a gradinai átkelőhelynek nincs megfelelő alternatívája: a Bulgáriában és Törökországban nyaralók mind ezen az úton haladnak át, így az utasokat türelemre kérik.

Sokkal jobban járnak azok, akik Horvátországba igyekeznek. Batrovcinál ugyanis csak néhány autó várakozik arra, hogy elhagyja Szerbiát.

A helyszíni videóközvetítés szerint a szerb–magyar határon sem javult sokat a helyzet: Horgosnál ma reggel is hat sávon engedték be az országba az utazókat. A Határfigyelő közösségi csoport tagjai továbbra is hosszú sorokról számolnak be a határ magyar oldalán.

Az MTI délelőtti információi szerint a szabadságukra Nyugat-Európából hazatérő vendégmunkások és a nyaralni indulók miatt a Horgos–Röszke átkelőhelyen a Szerbia felé tartó személygépkocsiknak és autóbuszoknak egyaránt három órát kell várakozniuk. A határátkelő belépő oldalán az autók és buszok várakozási ideje is egyórás. A gyorsabb határátlépés érdekében érdemes a kisebb átkelőket választani – ajánlják a magyar rendőrség hivatalos oldalán. Hozzáteszik: Szerbia felé igénybe vehető a kübekházi, a tiszaszigeti, a röszkei és az ásotthalmi közúti határátkelőhely, valamennyi 7-től 19 óráig üzemel.

Ahogyan kolléganőnk írta tegnap az északi határátlépőkkel foglalkozó helyzetjelentésében: türelem határátlépést terem.