2024. április 26., péntek

Türelem határátlépést terem

Újabb nyári hétvége vette kezdetét, ami egyet jelent azzal, hogy újra sokan várakoznak a határátkelőkön.

Habár már hétköznap sem lehet azt mondani, hogy könnyű belépni Szerbiába Magyarország felől, azért mégis egy kicsit kedvezőbb a helyzet, ami a várakozást illeti, Vagy mégsem?

A Horgos-Röszke autópálya határátkelőn (közismertebb nevén Horgos I.-Röszke I.) a reggeli órákban, a határátlépésre szakosodott telefonos applikáción leadott információk szerint, legfeljebb 130 perces várakozás volt, azonban akadt olyan személy is, aki azt írta, hogy a megszokottól eltérően gyorsan haladt a sor a magyar oldalon. A délelőtti kameraképek alapján hosszú sorokban várakoznak az autósok, azonban a kép sarkában jól látni, hogy néhány autós átmegy a szembejövő oldalra, ami talán azt is jelentheti, hogy a gyorsabb átjutás érdekében a belépő oldalon is engedik a forgalmat. 

A Horgos I.-Röszke I. Szerbiából kilépő oldalán nem alakult ki nagyobb torlódás: egy sorban csak néhány autó várakozott a délelőtti kameraképek alapján, azonban az applikációs hivatalos oldalról begyűjtött információi szerint 1-2 órás várakozással kell számolni.

A Kelebia-Tompa határátkelőn mindkét oldalon kedvezőbbek a feltételek. Szerbiából kifelé szinte pár perc várakozással átjuthatunk, azonban az országba befelé vezető oldalon már közel egy órás várakozással kell számolnunk.

A kisebb határátkelők sem jelentenek könnyebbséget ebben a helyzetben. Szerbiába befelé szinte mindenhol 45-60 perces várakozási időről számolnak be az ott áthaladók az applikáció segítségével, kivétel a Horgos-Röszke közúti átkelő (Horgos II.-Röszke II.), ahol több órás veszteglésre készülhet az odaérkező. A kilépő oldalon szinte mindenhol zavartalan a közlekedés.

Érdemes megfontolni a kerülést, hiszen a Rábé-Kübekháza határátkelő kifelé és befelé is üres, így szinte átsuhanhatunk rajta. Emellett tájékozódjunk indulás előtt, és alaposan készüljünk fel az esetleges hosszabb várakozásra.