2021. június 25., péntek

Jövő héten a serdülőket is elkezdik oltani Magyarországon

Több mint 84 ezer 16-18 éves magyar állampolgár jelentkezett oltásra Magyarországon. A fiatalok hétfőtől kapnak időpontot a Pfizer-vakcina felvételére - jelenti a magyar közmédia.

Eddig 4 288 641 embert oltottak be Magyarországon, közülük 2 488 118-an már a második adag vakcinát is megkapták - írja a koronavirus.gov.hu oldal. A legfrisebb adatok szerint 98, többségében idős, krónikus beteg halt meg a fertőzésben, és újabb 1145 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Ezzel 791 709-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 28 602-re, a gyógyultaké pedig 568 329-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 194 778. Kórházban 3353 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 403-an vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 21 975 -en vannak, a mintavételek száma 5 528 240-re nőtt.

Az értesítésben kiemelték, hogy Magyaroországon már több mint 4,8 millióan regisztráltak oltásra, és 80 százalékuk meg is kapta a vakcinát. A még oltásra váró regisztráltak az online időpontfoglalóban is tudnak foglalni jelenleg Sinopharm-, AstraZeneca- és Szputnyik oltásokat. A háziorvosok Sinopharm-, Janssen- és Moderna-vakcinával tudják folytatni az oltást.

Az oltási program előrehaladtával a járvány megfékezéséért már a Magyarországon élő külföldiek és a taj-számmal nem rendelkező külföldön élő és külhoni magyar állampolgárok is regisztrálhatnak az oltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. Kérik, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon a védőoltásra, mert „a járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat”.

A védettségi igazolványok postázása folyamatos, és azt már az első oltás után kiállítják - írták a honlapon. „Minden Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen” - hangsúlyozták. Az uniós beszerzésből öt gyártótól - Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac - 24 millió adag vakcina várható: ezekből eddig a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra. Ezenfelül Magyarország 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinát is vásárolt.

A portálon emlékeztették a lakosokat, hogy a brit vírusvariáns továbbra is terjed, ezért az általános óvintézkedések és higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen. A fertőzés közösségi terjedésének megfékezéséért továbbra is azt kérik, mindenki kerülje azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsa a szociális távolságot, gyakran és alaposan mosson kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Az otthonukban gyógyuló enyhe és középsúlyos tüneteket mutató koronavírusos betegek kezelésére felírható és ingyenesen kiváltható a favipiravir gyógyszer, amely megakadályozza a tünetek súlyosabbra fordulását - tették hozzá.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (141 938) és Pest megyében (109 761) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (45 063), Győr-Moson-Sopron (43 581) és Hajdú-Bihar megye (41 941). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (17 405).