2024. április 25., csütörtök

A virtuális Európa napja

A hétvégén világszerte arra emlékeznek, hogy 76 évvel ezelőtt véget ért a II. világháború. 1945. május 8-án ugyanis Németország kapitulált és a német haderő feltétel nélkül letette a fegyvert. Május 9-én a szovjet hadsereg elérte Prágát: ezzel az európai hadszíntéren véget ért az a borzalom, amely milliókat tett földönfutóvá, országokat és városokat rombolt le és közel 60 millió embert pusztított el.

Május 9-én tehát a fasizmus felett aratott győzelemre emlékezünk, de Európában ez egyben a béke és az egység ünnepe is: ezen a napon a történelmi jelentőségű „Schuman-nyilatkozat” évfordulóját ünnepeljük. Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én Párizsban olyan új politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely lehetetlenné teszi a háborút a kontinens országai között. A mai Európai Unió kialakulását a Schuman-javaslattól számítjuk.

Azokban az országokban, ahol az egészségügyi körülmények ezt lehetővé teszik, idén is megemlékeztek a második világháború befejezéséről. Párizsban Emmanuel Macron, francia elnök koszorúzott a Diadalívnél megtartott szűk körű megemlékezésen. Varsóban a Pilsudski téren álló Ismeretlen Katona Sírja emlékműnél tartották meg a hivatalos állami ünnepséget, helyezték el a főhajtás koszorúját a lengyel kormány, a hadsereg vezérkara, és néhány veterán részvétele mellett. Prágában a Vitkov-hegyen álló Nemzeti Emlékhelyen koszorúztak az állami vezetők. A megemlékezésen részt vett Milos Zeman cseh elnök, a honvédelmi miniszter és a főváros polgármestere. Angela Merkel német kancellár tegnap szóvivője útján közölte: „Véget nem érő, örök kötelesség a nácik áldozataira emlékezni.”

Moszkvában ma hagyományos parádéval emlékeznek meg a 76 évvel ezelőtti győzelemről. Malájziában a Menara Kuala Lumpur-tornyot Európa színeivel világítják meg a mai napon. Május 9-én az uniós intézmények rendszerint Brüsszelben és Strasbourgban is megnyitják kapuikat az érdeklődők előtt, de a kontinensen és a világ többi részén működő helyi uniós irodák is gazdag felnőtt- és gyermekprogrammal várják a látogatókat. A világjárvány kitörése óta azonban virtuálisan rendezik meg az Európa-napot, amelynek célja, hogy az európaiak és a világ más részén élők jobban megismerjék az EU-t.

Az Európa-nap honlapján információkat érhetőek el a Parlamentről, a Bizottságról és más uniós intézményekről, valamint az EU-ban és globálisan szervezett tevékenységekről. Interaktív térképünk pedig megmutatja, milyen érdekes rendezvényekre – koncertekre, fényjátékokra, izgalmas fórumokra és más eseményekre – lehet számítani az egyes uniós országokban. Virtuális sétát tehetünk az Európai Parlamentben, a Bizottság Berlaymont központjában és más uniós intézményekben is. Az online térben a látogatók különféle játékokat játszhatnak, videókat nézhetnek és tesztelhetik általános tudásukat az EU-ról, valamint a zöld- és digitális kérdésekről. A felhasználók egyetlen kattintással részt vehetnek az EU-ról szóló online vitákban, és felfedezhetik az online eseményeket.

Érdekesnek tűnik az Európa jövőjéről szóló többnyelvű konferencia honlapja is, ahol ötletelni lehet az EU jövőjének alakításáról. A konferencia hivatalos, online megnyitóját Strasbourgból közvetítik.

Olvasónin figyelmébe ajánljuk munkatársunk, Szabó József: Már tátja a lehetőséget című írását is.