2024. április 25., csütörtök

FRISSÍTETT – Nagy területen égett a nád Zentán – VIDEÓ

Vasárnap este 20 óra 21 perckor érkezett a bejelentés arról, hogy lángokban áll a nádas a Holt-Tiszánál, Zenta Pána nevű városrészében.

Vasas Balázs, a Zentai Önkéntes Tűzoltótestület vezetője is megerősítette korábbi információinkat, miszerint a negyedik dűlőnél csaptak fel a lángok.

– Három órán keresztül küzdöttünk a tűzzel, a hivatásos tűzoltóegység munkáját négy önkéntes tűzoltó is segítette – nyilatkozta megkeresésünkre telefonon Vasas Balázs.

Elmondta, a nagy szélben nagyon gyorsan terjedtek a lángok, de más nehezítő körülmény is akadt; a területet ugyanis szántóföldek övezik, melyeken keresztül, a szabályok szerint, a tűzoltókocsi nem közelítheti meg a helyszínt, időt veszítettek azzal, hogy egy megfelelő dűlőutat találjanak.

Ezután a tűzoltóegység elsődleges feladata volt megakadályozni, hogy a közelben lévő hétvégi házakra átterjedhessen a tűz, majd ugyanez volt a feladat a híd irányában is.

– Miután elhárítottuk a nagyobb anyagi kár keletkezésének lehetőségét, akkor tudtunk csak magára a nádasra koncentrálni, amely 1,4 hektárnyi területen égett le, ám meg volt az esélye, hogy a tűz egészen az István Géza tanyáig, tehát mintegy fél kilométernyi területtel távolabbra terjedjen. A gyors beavatkozásnak köszönhetően ez nem történt meg – nyilatkozta Vasas Balázs.

A tűzzel kapcsolatos első információkat a Zenta és környéke INFORMÁCIÓ-i nevű Facebook csoport közölte, de a Pána környékén élő helyiek is szolgáltak néhány adattal, az alább látható képsorokat és a mellékelt fotót is nekik köszönhetjük. Elmondták azt is, hogy előző éjszaka a környéken bulit tartottak, tüzijátékokat is lőttek. 

Vasas kérdésünkre elmondta, hogy ezzel kapcsolatban nincsenek értesülései, a tűz keletkezésének okát az esethez szintén kivonuló rendőrök vizsgálták, s csak a hivatalos rendőrségi jelentésből tuhatunk meg bővebbet.