2021. április 22., csütörtök

Bekérették a pozsonyi magyar nagykövetet

Bekérették a szlovák külügyminisztériumba Magyarország pozsonyi nagykövetét csütörtökön, hogy adjon magyarázatot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai révkomáromi látogatásán tett kijelentésére – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.
Szijjártó Péter Révkomáromban, miután szlovákiai magyar politikusokkal és a helyi polgármesterrel találkozott, azt mondta, hogy eddig nem sikerült biztosítani a kettős állampolgárság lehetőségét Szlovákiában, de remélhetőleg egyszer erre is megszületik a megoldás. Emellett az idei szlovákiai népszámláláson való részvételre, és azon magyarságuk feltüntetésére kérte a felvidéki magyarokat.
Ivan Korčok szlovák külügyminiszter azt mondta: Szlovákiának érdeke a jó kapcsolatok fenntartása Magyarországgal, de elutasítja a beavatkozást az ország belügyeibe.
„Ez nem megfelelő módja a szomszédsági kapcsolatok fejlesztésének" – jegyezte meg a révkomáromi tárgyalások kapcsán.
Pozsony magyarázatot vár Szijjártó Péternek a szlovák állampolgársági törvénnyel kapcsolatos révkomáromi eljárására – közölte Juraj Tomaga, szlovák külügyi szóvivő.
„Szijjártó Péter a hét végén tárgyalásokat kért tőlem az állampolgársági törvény módosításáról. Ezt határozottan elutasítottam, mert ez kizárólag a mi szlovákiai ügyünk, és arra kértem, tartózkodjon ettől, mivel nálunk még nem zárult le a törvényalkotási folyamat" – írta Ivan Korčok a közösségi hálózaton megjelent bejegyzésében.
A szlovák külügyminiszter szerint a probléma 2010 májusában keletkezett, amikor Magyarország olyan törvényt fogadott el, amely „szándékosan etnikai alapon növeli külföldön élő állampolgárainak számát". Robert Fico kormánya akkor a magyar lépésre reagálva úgy változtatott a szlovák állampolgársági törvényen, hogy gyakorlatilag megszüntette a kettős állampolgárság intézményét.   Szlovákia most úgy módosította állampolgársági törvényét, hogy aki öt évig egy másik országban él, és felveszi annak állampolgárságát, már nem veszíti el, mint eddig a szlovák állampolgárságát.
A szlovákiai magyarok politikai vezetői szerint ez a módosítás azonban az ő problémájukat a magyar állampolgárság felvételével nem oldja meg. A szlovákiai magyarok ugyanis nem akarnak elköltözni Magyarországra, de érzelmi kötődéseik miatt igényt tartanak a magyar állampolgárságra.
Korčok szerint a külügyminisztérium a törvénymódosítás során szorosan együttműködött Igor Matovič kormányfővel és Roman Mikulec belügyminiszterrel.
„Úgy tűnik azonban, hogy ez a magyar félnek és Gyimesi György képviselőnek (OLaNO) nem elég. Nyilvánvalóan arról van szó, hogy minél több szlovákiai magyar vehessen részt a magyarországi választásokon" – vélekedett a szlovák külügy irányítója.
A miniszter szerint Gyimesi és Szijjártó szerdán „minden határt átléptek, amikor a törvénymódosításról tárgyaltak, mert a törvénymódosítás nem képezi a kétoldalú kapcsolatok tárgyát, és Gyimesinek nincs megbízatása ilyen tárgyalásokra".
Szlovákia szuverén állam, és a magyar nemzetiségi kisebbség képviselői a mi állampolgáraink – mutatott rá Korčok. Ugyanakkor aláhúzta: bízik a szlovákiai magyarok Szlovákia iránti lojalitásában, és tiszteletben tartja büszkeségüket anyanyelvükre és kultúrájukra, amelyet Szlovákia és Magyarország támogatásával ápolnak.