2021. április 18., vasárnap

Pilinszky 100

Egész éven át tartó programsorozat kezdődik

A Pilinszky 100 fogalom/centenáriumi szószedet című programsorozat videós tartalmakkal, beszélgetésekkel, közösségi és online együttlétekkel hívja a figyelmet a 100 éve született irodalmár sokrétű életművére. A kezdeményezés célja új megvilágításba helyezni és a fiatalabb generációt megszólítva szélesebb körben is megismertetni Pilinszky költészetét.

A januártól kéthetente jelentkező alkalmakon neves írók, irodalomtörténészek, színművészek, zenészek és más alkotók öt-öt, Pilinszky életművében kulcsfontosságú fogalom, szó vagy gondolat mentén mutatják be egy-egy vers, téma, kötet vagy éppen barátság hátterét, jelenkori értelmezését. Az év végére így száz olyan fogalom gyűlik majd össze, amelyek egyfajta sűrített centenáriumi szószedetként Pilinszkyhez köthetők.

A beszélgetéseket olyan videók is kiegészítik, amelyekben a költő életútján meghatározó helyszíneket (Róma, Budapest) és kapcsolódó történeteket, irodalmi műveket mutatnak be. Emellett a diákok részére kvízekkel, irodalmi pályázatokkal és rendhagyó irodalomórákkal készülnek.

A programsorozat a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), a Petőfi Irodalmi Ügynökség (PIÜ) és Juhász Anna szervezésében jön létre.