2021. március 9., kedd

Árnyéklétbe száműzött oldal

Varga Judit összehívta a Digitális Szabadság Bizottság rendkívüli ülését

Az igazságügyi miniszter összehívta a Digitális Szabadság Bizottság rendkívüli ülését a tech cégek rendszerszintű visszaélései miatt.
Varga Judit hétfőn a Facebook-oldalán azt írta: „az árnyék tiltás vagy shadowban azt jelenti, hogy a közösségimédia-szolgáltatók titokban, politikai céllal úgy korlátozzák egy felhasználói profil láthatóságát, elérését, hogy arról mi ne tudjunk".
„A tech cégek ezzel minden alapvető demokratikus jogi normát megszegnek, amely a nyugati típusú kultúra alapját jelenti" – fogalmazott a tárcavezető.
Hozzátette: e tiltás rendszerszintű gyakorlatáról nem csak a Twitter-vezérigazgatóról készült, kiszivárgott hangfelvételből lehetett értesülni.
„A keresztény, konzervatív, jobboldali véleményeket a Facebook is úgy korlátozza, hogy csökkenti azok elérését. Erről személyes tapasztalatom is van" – írta Varga Judit.
A miniszter közölte: az Igazságügyi Minisztérium a Digitális Szabadság Bizottság munkájával járul hozzá az uniós szabályozáshoz a globális tech cégekkel szemben.
„A rendszerszintű visszaélések miatt viszont elképzelhető, hogy hamarabb is lépnünk kell" – írta, hozzátéve: ezért összehívta a Digitális Szabadság Bizottság rendkívüli ülését, és a héten egyeztet a Gazdasági Versenyhivatal elnökével a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok szankcionálási lehetőségeiről.