2024. március 29., péntek

Hulladék temette be a visegrádi vízerőművet

Közel négyezer köbméternyi vízen lebegő hulladék érkezett a Drinán a visegrádi vízerőmű gátjához – jelentette a működtető vállalat igazgatója, Nedeljko Perišić. A gátat védő háló felszakadása miatt feltorlódott hulladék veszélyezteti a vízerőmű működését, ami miatt leállhat az elektromos energia termelése is – tette hozzá az igazgató.

Perišić kiemelte, hogy a vízbe dobott hulladékok már évtizedek óta problémát okoznak. Jelenleg azonban kivételesen rossz a helyzet, a vízerőmű szakemberei szerint ugyanis több tízezer köbméternyi hulladék halmozódott fel a Drina felső folyásán. „Ezzel a mennyiséggel már nem tudunk magunk megbírkózni“ – tette hozzá az igazgató.

A visegrádi vízerőmű erre szakosodott csapata egyébként évente 6-8 ezer köbméternyi lebegő hulladékot emel ki a folyóból. Az eddigiekben a munkások megfeszített törekvésének és az alkalmazott vállalatoknak köszönhetően sikerült megoldaniuk a problémát, ám a jövőben szükség lesz mindazon országok segítségére, amelyekből a hulladék érkezik – szólította meg többek között a szerb vezetést is a bosznia-hercegovinai erőmű igazgatója.

A határfolyón lebegő hulladék a Drinán felépített többi vízerőművet is veszélyeztetei – jelentette a Boszniai Szerb Köztársaság közszolgálati televíziója. Értesüléseik szerint hasonlóan rossz a helyzet a Pribojnál levő Potpeć-gáton is.

A visegrádi vízerőmű szakcsapatának reggelre sikerült megjavítania a védőhálót, így megakadályozták a hulladék további felgyülemlését – tudta meg a Szebiai RTV.