2024. április 20., szombat

Schib: Nincsenek meg a feltételek új fejezetek megnyitására

Thomas Schib Németország belgrádi nagykövete szerint Szerbia idén nem mutatott fel eredményeket a jogrend területén, ami kulcsfontosságú feltétel az EU-hoz való felzárkózáshoz. Ezt állapította meg az Európai Bizottság is, amit októberi jelentésébe is belefoglalt.

– A fejlődés szerény, ennél fogva nem teremtődtek meg a feltételek egy fejezet megnyitására sem – állapította meg Schib. – A felzárkózás gyorsasága elsősorban azon múlik, hogy a joguralom területén milyen reformokat hajtottak végre. Idén nincs szemmel látható fejlődés, amit az Európai Bizottság is megállapított. Ide tartozik az igazságszolgáltatás reformja, és a korrupció ellenes intézkedések meghozatala. Ezek elmaradása azt eredményezte, hogy nem teljesültek a feltételek az újabb fejezet megnyitásához – nyilatkozta a nagykövet az N1 Televízió egyik mai műsorában. Emlékeztetett, hogy a fejezetnyitáshoz az EU minden tagállamának egységes támogatására van szükség, de a dolgok állása szerint, ez idén nem történik meg.

Véleménye szerint a 2020-as év Szerbia számára is különleges volt, a koronavírus kiváltotta helyzet mellett választások voltak az országban, amit több hónapos szünet követett, mire megalakult az új kormány.

– Olyan érzésem van, hogy az új kormány új lendülettel kezeli majd ezeket a témákat, csak bátorítani tudom, hogy folytassa a megkezdett munkát. Nincs ok csalódásra, hanem gőzerővel folytatni kell a munkát. Azt gondolom, ha megmutatkoznak az első pozitív eredmények, jövőre új fejezetet is megnyithatunk – mondta a szerbiai német nagykövet.