2024. április 26., péntek

Karnyújtásra a befektetési ajánlású fokozattól

Szerbia egy lépésre van a befektetési ajánlású hitelképességi szinttől, de a nemzetközi piacon elért eredményei szerint már a befektetésre ajánlott országok között van – szögezte le szerdán Jorgovanka Tabaković, a Szerb Nemzeti Bank (NBS) kormányzója. Szerinte a nemzetközi intézmények és a befektetők bizalmának elnyeréséhez részint a hazai gazdaság erősödése, részint a felelősségteljes pénzpolitika járult hozzá.

,,A nemzetközi befektetők az elmúlt időszakban Szerbiát már számtalanszor a befektetési fokozatú országok közé sorolták, kötvényeit a befektetésre ajánlottak értékpapírjaival egyformán, gyakran kedvezőbben is értékelték. Ez hétfőn ismét bebizonyosodott, miután Románia, amely már elérte a befektetési fokozatú hitelképességet, rövidebb, 9 éves futamidejű kötvényeket adott el magasabb kamatlábbal, mint mi – mondta a bankkormányzó az NBS közleménye szerint. A dollárkötvények hétfői kibocsátásakor elért eredmény szerinte cáfolja mindazokat, akik szerint korábban kellett volna elvégezni egy ilyen tranzakciót. Tabaković emlékeztetett arra, hogy 8 ével ezelőtt az ország adósosztályzata két fokozattal alacsonyabb volt, mint ma, ami a hazai gazdaság akkori, lényegesen rosszabb állapotára utal.

SIKERES KÖTVÉNYKIBOCSÁTÁS

Szerbia hétfőn a Londoni Értéktőzsdén újabb, tízéves kötvényeket kínált fel a befektetőknek 1,2 milliárd amerikai dollár értékben alacsony, a kockázatelhárítási ügylet lebonyolítása után mindössze 1,066 százalékos kamattal. A pénzt a 2011-ben kibocsátott kötvényekből eredő adósság 900 millió dolláros részének visszafizetésére fordítják. A Pénzügyminisztérium közölte, hogy értékpapírjaival Szerbia hét év kihagyás után sikeresen visszatért a dollárpiacra: hétfőn a kereslet a kínálatnak a hatszorosa volt, és a világ 200 legnagyobb befektetője tett ajánlatot.

FELEMÁS TEHERMENTESÜLÉS

Goran Radosavljević, a belgrádi FEFA gazdasági és pénzügyi kar tanára úgy értékelte, helyes lépés volt, hogy Szerbia kötvényeket bocsátott ki a dolláradósság egy részének törlesztése céljából, de ez nem nevezhető látványos eredménynek, hiszen a nemzetközi piac bőségesen kínál tőkét alacsony kamatlábakkal. Ez az adósság olcsóbb, mint amit az áprilisi értékpapír-kibocsátáskor sikerült elérni, de pontosabb megítélése nehéz, mert nem tették közzé a tranzakció részleteit.

,,Ez az áprilisinál olcsóbb adósság, de nem a kormány munkáját dicséri, hanem a nemzetközi tőkepiac kedvező körülményeinek tudható be. A válság miatt a gazdaság megtorpant, az államok adósságba verik magukat, hogy finanszírozni tudják a talpra állást, az irányadó kamatlábak alacsonyak, akár negatívak. Ez ad lehetőséget Szerbiának arra, hogy kedvező feltételekkel hitelhez jusson. Némely országok, például Görögország eurókötvényeinek hozama most 0,67 százalék körüli” – fejtegette Radosavljević, aki szerint nem világos, miért nem fizeti vissza az ország a 2012-ből visszamaradt egész adósságot, miért annak csak egy részét törleszti, a hivatalos jelentések szerint ugyanis annak az adósságnak az állása 1,6 milliárd dollár. Az igazi siker szerinte az lenne, ha Szerbia az elmúlt években takarékoskodott volna, és egészében tisztázza, nem pedig részben refinanszírozza adósságát, végeredményben mégis jobb euróban tartozni, mint dollárban.