2024. április 20., szombat

Ahol törődnek a cukorbetegekkel

Zenta községben több mint ezer diabéteszest tartanak nyilván

A világ legtöbb országában ma emlékeznek meg a cukorbetegség világnapjáról. Ezen a napon született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez.
A Zentai Cukorbetegek Szervezete 2012-ben alakult, és azóta igyekszik maga köré tömöríteni a község cukorbetegeit. Bata Teréz, a szervezet elnöke elmondta, hogy az illetékes minisztérium által minden évben meghatározott program alapján tevékenykednek, illetve vesznek részt különféle pályázatokon. Havonta szerveznek orvosi előadásokat, műhelymunkákat, és hétköznapokon 9 és 12 óra között bárki betérhet hozzájuk a Fő utca 15. szám alatti irodahelyiségükbe, hogy díjmentesen megmérethesse vércukorszintjét, vérnyomását, ellenőrizhesse testtömegindexét.

Bata Teréz

Bata Teréz

Az egyesület vezetője szerint Zenta községben is rohamosan nő a cukorbetegek száma, amiben közrejátszik a gyors életvitelünk, a stressz, a pénztelenség is. Így a zentai egyesületnek jelenleg 110 bejegyzett tagja van, de a cukorbetegek száma három-négyszer nagyobb annál, mint amit az egészségházban nyilvántartanak.
Bata Teréz elmondta, hogy a legutóbbi, 2017-es hivatalos adatok alapján Zenta községben 1300 felett volt a regisztrált cukorbetegek száma:
– A cukorbetegség egy állapot, és inkább a szövődményei okoznak gondot, amelyek akkor jelentkeznek, ha nem figyelünk oda a táplálkozásra, a mozgásra, ha stresszel teli életmódot folytatunk. A diabéteszesek számára a gyógyszereket a szakorvos írja ki, az egyesület pedig annyiban tud segíteni, hogy ha Újvidékre vagy Belgrádba külföldi segélyen keresztül nagyobb mennyiségű inzulin érkezik, akkor értesítenek bennünket, hogy milyen kínálat érkezett inzulinból, cukormérőkből, tesztcsíkokból stb., és ezt gyorspostán, cserebere alapon, térítésmentesen el tudják küldeni a rászorulóknak. Az egyesületben képzéseket is tartunk, minden hónapban van egy orvosi előadás más-más témával, és mivel a stresszes életmód nagyon befolyásolja a betegséget, szeptember óta Heinrich Olga pszichológus rendszeresen tart csoportterápiát. Ezt elég sokan látogatják, a terápia végén annyira meg tudnak nyílni a résztvevők, hogy utána egész másmilyen lesz a gondolkodásuk – mondta Teréz, és hozzáfűzte, hogy a cukorbetegeknek el kell fogadniuk azt, hogy életmódot kell váltaniuk, és ebben sokat segít nekik a pszichológus.
Hozzátette, hogy három évvel ezelőtt egy kreatív műhelyt is indítottak, így a tagságot nemcsak a betegség köti össze, hanem a közös kikapcsolódás is.