2024. március 19., kedd
AMERIKAI ELNÖKVÁLASZTÁS

Donald Trump: Megpróbálják tőlünk ellopni a választást

Mindkét elnökjelölt beszélt helyi idő szerint csütörtök este - míg Donald Trump elnök azt emlegette, hogy a demokraták választási csalást követnek el, addig Joe Biden demokrata elnökjelölt nyugalomra intett.

Míg csütörtök este még öt amerikai tagállamban tartott a szavazatok számlálása, Joe Biden, a demokrata párt elnökjelöltje mindenkit nyugalomra intett beszédében, és arra emlékeztetett, hogy ki kell várni a szavazás végét.

"Amerikában a szavazás szent" - mondta. "A nemzetünkhöz tartozók így fejezik ki akaratukat. Márpedig csakis és kizárólag a szavazók akarata az, ami megválasztja az Egyesült Államok elnökét. Szóval minden egyes voksot meg kell számolni. Ezt kell kivárnunk most. És ennek így kell lennie."

A demokrata elnökjelölt ezzel valószínűleg ellenfele, Donald Trump kommentárjaira reagált, aki a nap folyamán több Twitter-bejegyzést is közzétett, mondván: állítsák meg a szavazást és a csalást. Tweetjei közül kettőt a Twitter "félrevezetőként" jelölt meg.

A szavazáson egyébként eddig vezető Joe Biden beszéde után Donald Trump is szólt a választókhoz a Fehér Házból, a beszéd magyar idő szerint éjjel háromnegyed egy körül kezdődött. Az elnök másfél nap után először mutatkozott a nyilvánosság előtt.

"Jó estét. Szeretném informálni az amerikai embereket az erőfeszítéseinkről, hogy megvédjük a nagyon fontos 2020-as szavazásunk integritását" - mondta Trump. "Ha a legális szavazatokat számoljuk, akkor könnyen nyerek. Ha az illegális szavazatokat, akkor megpróbálhatják tőlünk ellopni a választást."

Az elnök hosszasan fejtegette, szerinte miért nem tisztességesek a választások, azt emlegetve, hogy ezrével érkeznek levélszavazatok a választási napot követően, illetve, hogy állítása szerint volt olyan, ahol választási megfigyelőiket nem engedték be a szavazóhelyiségekbe.

Az, hogy ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke, jelenleg négy államon múlik: Arizonán, Georgián, Nevadán és Pennsylvanián. A részvétel rekordmagas volt ezen az elnökválasztáson: csaknem 67 százalékos. Joe Biden az amerikai elnökválasztások történetének eddigi legtöbb szavazatát kapta: több mint 71 és fél millió voksot, ezzel felülmúlva Barak Obama 2008-as rekordját, akinek 69 millió voksot sikerült szereznie.

Több amerikai városban tüntettek Donald Trump amerikai elnök hívei és bírálói is - Trump hívei a még tartó szavazatszámlálások leállítását követelték. Az elnök bírálói valamennyi voks megszámlálása mellett álltak ki. A demonstrációk békések voltak, kivéve az oregoni Portlandben, ahol elszabadultak az indulatok, és Kate Brown demokrata párti kormányzó a belvárosban kitört erőszak megfékezésére kirendelte a Nemzeti Gárdát.

Donald Trump elnök kampánycsapata és a republikánusok közben egyszerre négy pert indítottak: Wisconsinban, Michiganben, Pennsylvaniában és Georgiában. Wisconsinban és Michiganben - ahol Joe Biden demokrata párti elnökjelölt már győzött - a szavazatok újraszámlálását kérik, míg Pennsylvaniában és Georgiában a voksok számlálásának felfüggesztése miatt fordultak bírósághoz.