2021. június 18., péntek

Ankara csodálkozik az UNESCO reakcióján

Erdoğan megígérte, hogy a mecsetté nyilvánított Hagia Sophia továbbra is az emberiség közös öröksége marad

Ankara tájékoztatni fogja az UNESCO-t a nemzetközi felszólítás ellenére múlt pénteken mecsetté nyilvánított Hagia Sophia egykori ortodox bazilikát illetően tervezett lépésekről – közölte tegnap Mevlüt Cavuşoğlu török külügyminiszter .

Fotó: AP via Beta
Fotó: AP via Beta

Az UNESCO a pénteki török bejelentést követő közleményben jelezte, hogy a szervezet világörökségi bizottsága a következő ülésén meg fogja vizsgálni az épület világörökségi státusát. „Az UNESCO felszólítja a török hatóságokat, hogy késedelem nélkül kezdeményezzenek párbeszédet annak érdekében, hogy elejét vegyék bármely káros behatásnak ezen kivételes örökség egyetemes értékével kapcsolatban, amelynek óvottságát a Világörökségi Bizottság a következő ülésén megvizsgálja” – fogalmaztak.

Cavuşoğlu közölte, csodálkozva fogadták az UNESCO kijelentéseit, s nyomatékosította: tiszteletben tartják azoknak a preferenciáit, akik azt akarják, hogy a Hagia Sophia „szövetét” ne érje kár. „Akkor károsodott, amikor évekkel ezelőtt mecsetként állt szolgálatba? Nem károsodott” – „érvelt”, arra utalva, hogy a bizánci építésű székesegyházat 1453-ban az akkori Konstantinápoly bevétele után mecsetté alakították át.

Pénteken a török legfelsőbb közigazgatási bíróság semmisnek minősítette azt az 1934-es minisztertanácsi döntést, amely a Hagia Sophia múzeummá alakításáról szólt. A Hagia Sophiát mecsetként jegyezték be az ingatlan-nyilvántartásba, minősítése jogilag nem is változtatható meg. Recep Tayyip Erdoğan elnök rövid időn belül rendeletet adott ki az ismételt mecsetté alakításra vonatkozóan. Később bejelentette, a nem-muszlimok előtt is nyitva fog állni a mecset, amelyben az előkészületek befejeztével július 24-én tartják majd az első muszlim közösségi imádkozást. Ígéretet tett ugyanakkor arra, hogy a volt bazilikát továbbra is az emberiség közös örökségének tekinti.

Ferenc pápa vasárnap mélységes fájdalmát fejezte ki az isztambuli épület mecsetté nyilvánítása miatt. Korábban Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka, az orosz ortodox egyházat vezető Kirill pátriárka, valamint a romániai, ciprusi, georgiai ortodox egyház vezetője is elítélte a török döntést. Szteliosz Pecasz görög kormányszóvivő szombaton úgy nyilatkozott: Erdogan történelmi hibát követett el, és Athén mindent megtesz annak érdekében, hogy az EU és a nemzetközi szervezetek szankcionálják Ankarát.