2024. április 26., péntek
XX. APÁCZAI NYÁRI AKADÉMIA

Történelem és magyarság

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében júliusban sor kerül a jubiláris XX. Apáczai Nyári Akadémiára. Az akkreditált továbbképzés két időpontban valósul meg: éspedig július 6-ától 10-éig (párhuzamosan, két helyszínen) tartják Viola Lujza főszervezésében a történelem és magyarság szekciót és Muhi BélaSzedlár Ágnes főszervezésében a természettudományi szekciót. Július 13-ától 17-éig (szintén párhuzamosan, két helyszínen) vehetnek részt az érdeklődők az osztályfőnöki szekción és a Tapasztald, hogy továbbadhasd! nevű szekción.

Hétfőn 10 órakor dr. Lőrinczi Zoltán nemzetközi ügyekért felelős államtitkár Újvidéken, az Anton Csehov utca 4. alatti Egység Kultúrotthonban nyitja meg a továbbképzéseket, és azt követően a koronavírusról tart előadást.

A természettudományi szekció előadásain az érdeklődők a Ćirpanov utca 54. alatti Apáczai Diákotthonban vehetnek részt. Hétfőn 14 órakor Horák Kornél óbecsei biológus, a Szent István Egyetem konzulens tanára Fűben-fában orvosság  (gyógynövények, hatóanyagaik, termesztésük és az ökológiai gazdálkodás) címmel ad elő, 15 órakor dr. Csanádi János, az Újvidéki Egyetem Kémiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára beszél a kémia eredményeiről és a világ arculatára kifejtett hatásáról. Majd 17 órakor Kanyó Anikó topolyai vegyész kémia a kozmetikában és a háztartásban témáról tart előadást és gyakorlati foglalkozást.

Kedden az érdeklődők csoportos kirándulásra (Karlóca, Nemzeti park, Tarcal hegység) mennek. Ezt követően, 17 órakor Esztelecki Péter, a zentai Bolyai Gimnázium informatikusa a virtuális térben bolyongva témáról interaktív beszélgetés tart az érdeklődőknek, majd 18 órakor dr. Muhi B. Béla, az újvidéki Educons Egyetem Közgazdasági Karának egyetemi tanára és a Szent István Egyetem konzulens tanára az okos városok, okos iskolák témájáról fog beszélni. Ezt követően Härtlein Károly, a Budapesti Műszaki Egyetem Természettudományi Kara Fizikai Intézetének munkatársa tanulságos fizikai kísérleteket mutat be.

A Bogdan Šuput utca 16. alatti Apáczai Diákotthonban a történelem és magyarság nevű szekció keretében hétfőn 14.30-kor Kovács Smit Edit a videónaplóról fog szólni, illetve annak alkalmazásáról a távoktatás tanulási folyamatában. Majd 16 órától 17-ig Miski Péter tart előadást Mestersége címere címmel (Homo novus. Teleki Mihály karrierépítésének kezdetei). Ezt követően, 17.30-tól 18.30-ig dr. Pomozi Péter bemutatja az új szemlétű, iskolásoknak szánt nyelvjárási olvasókönyvét.

Kedden 9 órától 10-ig dr. Újváry Zsuzsanna Zrínyiről, a költőről és hadvezérről beszél, 10.30-tól 11.30-ig Pomozi Péter a Trianon előtti és utáni helyzetről, illetve arról, hogy hová tűnt a történelmi Magyarország többnyelvűségi gyakorlata. Délután 4 órától Pomozi Péter bemutatja a Magyar Nyelvű Otthon Kárpátalja c. kötetét. Majd 17.30-tól dr. Zakar Péter Magyarország első független, felelős kormányáról, a Batthyány-kormányról beszél, 20 órától pedig Dulka Andor a’44-es magyarellenes vérengzésekről.

A szerda–pénteki programok időpontját a keddi számunkban jelentetjük meg.

A fennálló helyzet miatt a szervező a programváltoztatás jogát fenntartja.